Elena Udrea spune că Legea nr.13/2008 nu este constituțională

Elena Udrea vrea să scoată România din UE? Deținuta vrea ajutorul Curții Constituționale pentru a dovedi că Legea nr.13/2008 pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona nu este constituțională. Dacă CCR ar accepta analizarea excepției ridicate de Udrea, România s-ar trezi în ipostaza de a i se discuta legalitatea aderării la Uniunea Europeană.

Înalta Curte a respins marți cererea fostului politician cererea de sesizare a CCR.

Totuși, cu siguranță Udrea va folosi dreptul de recurs pe rolul Completului de 5 judecători al aceleiași instanţe.

Această cerere de sesizare a CCR se referă la neconstituționalitatea Tratatului de la Lisabona și a Tratatului privind Uniunea Europeană. Ea a mai fost adusă în discuție de Udrea. Avocații ei au pus-o pe masa discuțiilor în timpul dezbaterilor pe fond din dosarul Hidroelectrica. Acestea au avut loc pe data de 5 iulie 2022.

În acea perioadă, neconstituționalitatea legii a fost dezbatută în alt context. Mai precis, ca urmare a unei solicitări din partea procurorului din cadrul DNA. Acesta a cerut instanței să suspende procesul și să adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene întrebări referitoare la capacitatea magistraților români de a ignora hotărârile Curții Constituționale a României în situații în care aplicarea acestora ar putea conduce la „un risc sistemic de impunitate”.

Dat fiind că cererea DNA a fost respinsă, avocații lui Udrea nu au mai depus la acea vreme cererea de sesizare a CCR.

Problema a fost reluată pe 24 iulie 2023

La această dată, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că hotărârile de încheiere a proceselor penale (numărându-se 5.932 astfel de cazuri) emise de instanțele din România pe baza „marii prescripții” sunt în contradicție cu dreptul european.

Drept urmare, Avocații Elenei Udrea au prezentat în instanța de apel excepția de neconstituționalitate, iar dacă aceasta va ajunge la Curtea Constituțională a României, am putea avea parte o hotărâre surpriză în această privință, potrivit ziare.com.

Înalta Curte a respins cererea de sesizare drept inadmisibilă, însă decizia nu este definitivă. Iată ce aflăm din minuta hotărârii ICCJ:

„Respinge, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a

Legii nr.13/2008 pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, publicat în Monitorul Oficial nr. 107/2008, precum şi a

Tratatului care face corp comun cu aceasta, în ceea ce priveşte art. 2 TUE, art. 4 TUE, art. 19 alin. 1 par. 2 TUE şi art. 325 TFUE, pentru încălcarea:

Art. 1 alin. 3-5 (n.r. – statul de drept, separația puterilor în stat, obligativitatea respectării Constituției)
Art. 2, (n.r. – suveranitatea națională)
Art. 11, (n.r. – În cazul în care un tratat la care România urmează să devină parte cuprinde dispoziţii contrare Constituţiei, ratificarea lui poate avea loc numai după revizuirea Constituţiei)
Art. 20 şi Art. 23 alin. (12) (n.r. – drepturi și libertăți individiuale)
Art. 148 din Constituţia României (n.r. – Integrarea României în UE), formulată de apelanta-inculpată Udrea Elena Gabriela.

Cu recurs în 48 de ore de la pronunțare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 03 octombrie 2023, ora 16:40”, se arată în minuta hotărârii ICCJ.

Avocații Elenei Udrea au la dispoziție 48 de ore pentru a face recurs.