Noul Guvern al României a fost învestit în funcţie, iar miniştrii Cabinetului Nicolae Ciucă, în frunte cu acesta, au depus deja jurământul la Palatul Cotroceni.

În aceste condiţii, tot joi, Florin Cîţu şi-a prezentat în mod oficial bilanţul la încheierea mandatului de aproape un an de zile.

Principalele realizări ale lui Florin Cîţu în fruntea Guvernului României

Liderul PNL se laudă că ţara noastră a obţinut, sub mandatul său, cea mai mare creştere a PIB din UE, România situându-se între primele ţări europene atunci când vine vorba despre revenirea economică. Mai mult, s-a reuşit menţinerea deschisă a economiei, adoptarea PNRR, dar şi a măsurilor “Fără taxe noi”, se arată în documentul dat publicităţii joi de către premierul interimar.

Florin Cîţu a preluat mandatul în fruntea Executivului în decembrie 2020, mandat în care a reuşit să obţină cea mai mare creştere a Produsului Intern Brut din Uniunea Europeană, România situându-se între primele patru state din UE ca revenire economică.

Dezideratul Guvernului Cîţu a fost obţinerea unei creşteri economice bazată pe investiţii, şi mai puţin pe consum, astfel încât creşterea să fie una sustenabilă. În paralel, reformele au fost o prioritate a Guvernului condus de premierul Florin Cîţu, iar adoptarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă garantează asigurarea unei temelii pentru dezvoltarea şi modernizarea României.

În total, PNRR prevede 64 de reforme şi 107 investiţii în toate domeniile, ţara noastră urmând să beneficieze de 29,2 miliarde de euro. În această perioadă au fost implementate cele mai multe măsuri de digitalizare a administraţiei publice din ultimii 30 de ani.

„Fără taxe noi” şi menţinerea deschisă a economiei sunt alte angajamente respectate de premierul Florin Cîţu, măsuri care au asigurat predictibilitate pentru mediul de afaceri.

Guvernul Cîţu a reuşit, în ciuda condiţiilor restrictive impuse de persistenţa crizei din sănătate, să îşi îndeplinească angajamentul de a începe consolidarea fiscală. Execuţia bugetară la 10 luni a condus la un deficit al bugetului de puţin peste 4%, faţă de ţinta de 7,13% pentru întregul an. Cifrele preliminare pentru 11 luni indică o creştere marginală a deficitului, ceea ce lasă un spaţiu fiscal foarte mare pentru ultima lună din an”, se arată în bilanţul activităţii Guvernului Florin Cîţu.

Rata şomajului, mai bună decât media UE; au fost eliminate multe decizii controversate ale fostelor guvernări

În plus, rata şomajului din ţara noastră “se menţine la un nivel semnificativ mai redus faţă de media UE, fiind consemnată o recuperare pronunţată a locurilor de muncă pierdute anul trecut în contextul crizei sanitare”.

Florin Cîţu arată faptul că s-a ţinut de promisiune şi nu a introdus taxe noi, ba mai mult, chiar a eliminat unele “măsuri anti-economice”.

“Executivul Cîţu a corectat măsurile cu impact economic negativ asupra mediului economic intern şi asupra puterii de cumpărare a populaţiei. Printre acestea:

  • a fost eliminată supra-accizei la carburanţi;
  • a fost eliminată supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parţial (part-time);
  • a fost eliminat sistemului ineficient şi birocratic al plăţii defalcate a TVA (split TVA);
  • au fost eliminate măsurile anti-economice promovate de Guvernul anterior prin: eliminarea supra-taxării unor sectoare precum comunicaţiile, sectorul financiar-bancar, sectorul energetic, a acelor condiţii pentru administratorii pilonului II de pensii şi desfiinţarea fondului de dezvoltare şi investiţii.”

Cum arată deficitul, dar şi încasările la buget?

Mandatul lui Florin Cîţu se încheie cu o execuţie la 10 luni ce indică un deficit de 4,03% din PIB, faţă de deficitul de 7,01% din PIB înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2020. Execuţia la 10 luni arată că încasările veniturilor din economie au crescut cu 43,1 miliarde lei mai mult faţă de perioada similară a anului 2020, şi cu 38,1 miliarde lei faţă de 10 luni 2019.

O altă reuşită a Guvernului condus de Florin Cîţu a fost creşterea veniturilor bugetare colectate. În primele 10 luni ale anului 2021, ANAF a colectat venituri bugetare nete de 253,43 mld lei, mai mari cu 18% faţă de 2020, respectiv cu 14% faţă de 2019, ceea ce reprezintă 40 mld. lei în plus faţă de 2020 şi respectiv 31,5 mld. lei mai mult decât în 2019, în condiţiile în care TVA rambursat este mai mare cu 5 mld. lei decât în 2019.

Bilanţul integral prezentat de Florin Cîţu poate fi accesat la acest link.

bilantul-activitatii-guvernului-florin-citu-la-incheierea-mandatului