Medicul Octavian Jurma consideră că valul cinci Omicron va fi mai scurt decât valul Delta și „cu puțin noroc, vom avea o perioadă mai lungă de liniște” și „cu foarte mult noroc poate vom reuși să controlăm pandemia.” Asta în ciuda faptului că Omicron infectează cu mult mai mare ușurință decât varianta Delta. Cu toate acestea, riscul de spitalizare și de deces este mai scăzut față de Delta pentru cei vaccinați sau trecuți deja prin boala, potrivit medicului.

„Imunitatea protectivă mediată de celulele T rămâne un zid greu de trecut de varianta Omicron, chiar dacă această variantă depășește cu ușurință imunitatea neutralizantă mediată de celulele B prin anticorpi. (…) Protecția mediată de celulele T este maximă la cei care au boosterul făcut și/sau imunitate hibridă (vaccinare + infectare). Aceste date se adaugă la studiile de neutralizare care arată beneficii similare și în privința protecției prin anticorpi.

Așadar dacă ai boosterul făcut sau/și te-ai vaccinat după ce ai trecut prin boală, Omicron nu este o amenințare la fel de mare pentru tine ca Delta și probabil chiar mai mică decât Alpha”, a transmis Octavian Jurma într-o postare pe Facebook.

Vaccinul rămâne eficient împotriva formelor grave

În plus, vaccinul în schemă simplă are în continuare capacitatea de a împiedica formele grave de boală și deces, mai spune medicul. Potrivit lui Octavian Jurma, în valul Omicron se pot trage următoarele concluzii:

– boosterul ne protejează și de infectare și de îmbolnăvire

– convalescența și vaccinul ne protejează și de infectare și de îmbolnăvire

– primele două doze ne protejează de îmbolnăvire

– convalescența ne protejează de îmbolnăvire (variabil).

Testarea și certificatul verde pot controla circulația virusului

Acesta punctează că masca și vaccinul rămân aliați de încredere în lupta cu virusul, iar circulația sa poate fi controlată prin testare și certificat verde.

„Orice om înțelept poate transforma ghinionul de a fi trecut prin boală în norocul de a putea dobândi imunitate hibridă sau chiar superimunitate prin vaccinare. Din fericire pierderea capacității sistemului imun de ne proteja de infectare cu Omicron, poate fi compensată de măsuri non-farmaceutice: masca FFP2/N95, distanțare fizică, igienă, aerisire/filtrare. Circulația virusului poate fi limitată prin testare (certificat verde).

Masca + vaccinul oferă așadar o protecție foarte bună și în valul 5-Omicron. Cu ajutorul lor vom trece cu bine și de acest val, care va fi mai scurt decât valul Delta. Cu puțin noroc, vom avea o perioadă mai lungă de liniște decât după valul 3-Alpha. Cu foarte mult noroc poate vom reuși să controlăm pandemia”, a conchis Octavian Jurma.