Așadar, autoritățile din România urmează să anunțe anul acesta începerea procedurilor privind exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră. Totuși, acest proiect presupune și un aspect de securitate națională, în care România este deficitară.

Mai precis, protejarea exploatării, realizată de o companie privată și una a statului român, impune existența unor capacități navale de suprafață și submarine, conform antena3.ro

Problema cea mai gravă o constituie faptul că România nu controlează apele sale teritoriale

Sursa menționată notează că patrularea de suprafață poate fi realizată, în ciuda faptului că dotarea Forțelor Navale Române este deficitară, iar puterea de foc este redusă.

Amintim că România are un singur submarin (n.red. numit „Delfinul”) care este andocat de 30 de ani și nu poate opera.

De asemenea, problema cea mai gravă o constituie faptul că România nu controlează apele sale teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă în zona submarină.

Apele teritoriale sunt până la 12 mile marine de țărm, zona contiguă, 24 mile marine.

Acvatoriul Marii Negre a făcut obiectul a peste 100 de alerte aeriene în ultimii 5 ani, pe fondul agresivității avioanelor rusești.

De la începutul războiului neprovocat lansat de Rusia în Ucraina, bazinul Marii Negre a devenit scenă de război, sute de rachete fiind lansate din acest spațiu.

Ambasadorul Andrei Muraru a cerut SUA elaborarea unei strategii pentru Marea Neagră

În altă ordine de idei, amintim că ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, și reprezentanți ai Ambasadei României în SUA au avut miercuri, 8 martie, o primă întâlnire cu Richard D. Hooker Jr., șeful grupului de lucru privind securitatea Mării Negre și cu ceilalți membri ai „Black Sea Task Force” al Consiliului Atlantic al SUA (ACUS).

În cadrul întâlnirii, Muraru a evidențiat interesul României pentru o strategie a SUA privind regiunea Mării Negre și contribuția României pe acest subiect în relație cu administrația și, respectiv, Congresul SUA, inclusiv cu mediul de reflecție din Washington D.C.

Totodată, diplomatul român a punctat obiectivele țării noastre privind securitatea, stabilitatea și prosperitatea regiunii, precum și pentru o abordare multidimensională a acestora, din mai multe perspective: securitate și apărare, economie, energie, conectivitate și reziliență democratică.

Ambasadorul României s-a referit în mod specific la demersurile bipartizane din Congresul SUA privind elaborarea unei strategii a SUA privind regiunea Mării Negre, prin introducerea proiectului de lege Black Sea Security Act în 2022 și perspectiva reluării acestor eforturi în 2023.