Explicația este simplă: toți oamenii știu exact cum să le folosească și nu vor să învețe alte moduri de autentificare. Lista NordPass cu cele mai comune 200 de parole din 2022 arată, însă, că acestea reprezintă un risc uriaș de securitate. Dacă pe această listă se găsește parola pe care o folosiți, schimbați-o imediat! Și mai bine ar fi să schimbați modul în care vă gestionați toate conectările la dispozitive, potrivit Welivesecurity.

De ce sunt importante parolele

Conectarea la dispozitive reprezintă cheia vieții noastre digitale, fie că este vorba de serviciile de streaming sau servicii bancare online, fie de conturile de pe rețelele sociale. Adesea avem detalii ale cardului și date personale stocate în aceste conturi. Un raport de anul trecut a dezvăluit 24 de miliarde de nume de utilizator și combinații de parole care circulă pe piața online a hackerilor, cu 65% mai mult față de cifrele din 2020.

Tehnici folosite de hackeri pentru a obține parole

Infractorii folosesc o varietate de tehnici pentru a obține parole, inclusiv:

– atacuri de Phishing. Sunt unul dintre cele mai vechi trucuri. Un escroc vă contactează prin e-mail, text sau telefon pretinzând că este o entitate de încredere. De obicei, inventează o scuză pentru care trebuie să reintroduceți datele de conectare și alte detalii.
– Atacuri prin forță brută. Folosind instrumente automate, hackerii pot folosi acum încercarea și eroarea pentru a sparge conturi deschise. Adesea, vor introduce parole utilizate în mod obișnuit pentru a vedea dacă se potrivesc.
– Credential stuffing. Sunt un tip de atac prin forță brută în care hackerii folosesc parole sparte anterior, cumpărate de pe piața criminalității cibernetice subterane. Apoi le introduc în scripturi automate pentru a vedea dacă există o potrivire.

Odată ce v-au intrat în cont, hackerii pot fura orice date personale și carduri stocate. Valoarea tranzacțiilor frauduloase cu carduri, în 2021, a depășit 32 de miliarde de dolari și se preconizează că va crește la 38,5 miliarde de dolari, până în 2027.

Care sunt cele mai piratate parole

Din păcate, mulți utilizatori de internet fac hackerilor viața mai ușoară, alegând cele mai predictibile și, în definitiv, cele mai sparte parole din toată lumea. Potrivit unei baze de date care analizează incidentele de securitate, cea mai populară parolă, în 30 de țări, a fost „password”, cu aproape cinci milioane de accesări. A doua cea mai piratată a fost la fel de neinspirata „123456”, urmată de „123456789”. În top cinci, se află „guest” și „qwerty”. Cele mai multe dintre ele pot fi sparte în mai puțin de o secundă.

Pe lângă aceste parole populare, există și alt tip, insprirate de obicei de echipe de fotbal, de filme celebre sau vedete.

– Echipe sportive: Echipa de fotbal „Steaua Roșie Belgrad” – cu un număr de 58,5 milioane parole
– Branduri: „Tiffany”, care a fost folosită de aproape 14,8 milioane de ori
– Înjurături: cea mai populară a fost ”f*ck”, folosită de peste 21 de milioane de ori
– Artiști: Numele formației U2, cu peste 33 de milioane de utilizatori
– Filme: Cel mai popular nume a fost „leon”, folosit de 6,4 milioane de ori