Fostul președinte al României Ion Iliescu ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar. Fostul ministru din perioada lui Nicolae Ceaușescu va împlini vârsta de 93 de ani pe data de 3 martie 2023.

Ion Iliescu ar putea pierde mai multe beneficii

Judecătorii de la Tribunalul București vor decide soarta lui Ion Iliescu, luni, 27 februarie. Dacă magistrații vor decide ridicarea titlului de revoluționar, fostul președinte va rămâne fără mai multe beneficii.

Astfel, fostul președinte va pierde prioritatea la închirierea şi cumpărarea de locuinţe din fondul de stat, dar și accesul gratuit la tratamente, medicamente și consultații în spitalele şi policlinicile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Apărării Naţionale.

Guvernul cere retragerea certificatului de revoluționar al lui Ion Iliescu

Anul trecut, secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, instituţie aflată în subordinea Guvernului, a demarat procedura privind retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 pentru fostul preşedinte Ion Iliescu.

Instituția a depus în acest sens o cerere la Tribunalul București în data de 25 iulie 2022.

Amintim că, într-un document transmis Asociaţiei 21 Decembrie, Secretariatul de stat informează că a luat în discuţie o adresă înaintată de organizaţie privind îndeplinirea de către Ion Iliescu a condiţiilor de obţinere a titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 – Luptător remarcat prin fapte deosebite.

Cum justifică Guvernul cererea depusă?

Potrivit documentului, „comisia în unanimitate a constatat atât din CV-ul aflat pe internet, cât şi din materialele din presă că Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 şi în Partidul Comunist Român în anul 1953 unde a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 şi membru al CC al PCR”.

„Având în vedere faptul că, în perioada 1971, a deţinut funcţia de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcţia de conducere deţinută la UTC al PCR, comisia constată că sunt îndeplinite condiţiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin Legea 242. (…)

De prevederile legii nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale PCR, motiv pentru care în unanimitate decide demararea procedurii administrative de anulare a Certificatului LRM”, se completează în documentul citat.