Daniel Dăianu lansează un avertisment dur pe marginea creșterii economice a României. Preşedintele Consiliului Fiscal a susținut că avem o revenire inegală. În opinia sa, în 2022, chiar şi sub auspicii favorabile, creşterea reală va fi considerabil inferioară.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a arătat că datele privind creşterea economiei româneşti în trimestrul III, care au surprins negativ piaţa şi i-au determinat pe economişti să revizuiască în jos estimările pentru acest an, reflectă faptul că în România, ca şi în alte state, există o revenire inegală a economiei. El a făcut aceste afirmații în cadrul unei intervenții la Profit News TV.

Avertismentul dur al lui Daniel Dăianu

Potrivit lui Dăianu, cei care mizau pe o continuare a revenirii economiei într-un ritm viguros constată că la noi îşi spune cuvântul noul val al pandemiei. El a arătat că această încetinire în ultima parte a anului era de aşteptat. Șeful Consiliului Fiscal a avertizat că în 2022, chiar şi sub auspicii favorabile, creşterea economică reală va fi considerabil inferioară celei consemnate la finele anului 2021.

„Cei care mizau pe o continuare a revenirii economiei într-un ritm viguros constată că la noi îşi spune cuvântul noul val al pandemiei. În plus, ceea ce mulţi subestimează este că – aşa cum se întâmplă cam peste tot – avem o revenire inegală, care a părut să fie extrem de viguroasă, inclusiv în România, dar această revenire nu este repetabilă. Această încetinire în ultima parte a anului era de aşteptat. Vom vedea că în 2022, chiar şi sub auspicii favorabile, creşterea economică reală va fi considerabil inferioară celei consemnate la finele anului 2021”, spune Daniel Dăianu, conform sursei citate.

Care va fi creșterea reală a economiei

Dăianu a estimat, totuşi, pentru acest an, o creştere reală în jurul a 7%, chiar cu încetinirea din ultimele luni, anul agricol fiind, de exemplu, unul bun.

Președintele Consiliului Fiscal a atacat și un subiect fierbinte, cel al renunţării la cota unică şi trecerea la impozitarea progresivă. Daniel Dăianu a atenţionat că este extrem de complicat de schimbat un regim fiscal. În plus, el a arătat că terminologia de „taxă pe lux” este una extrem de nefericită. În opinia sa, mai eficiente sunt soluţiile pentru o colectare mai bună a taxelor, nu schimbarea sistemului.

Produsul intern brut a crescut cu 0,3% trimestru la trimestru şi cu 7,2% în termeni anuali, faţă de o estimare de 0,8%, respectiv 9,7% la nivelul analiştilor. Sursele contribuţiei la creşterea economică vor fi publicate în decembrie, datele de acum fiind doar unele de tip semnal din partea Statisticii. Comisia de Prognoză aşteaptă un avans de 7% a economiei în acest an, după o contracţie de 3,9% în 2020.