PIB-ul României a revenit la nivelul de dinainte de pandemie în 1,5 ani! Care sunt așteptările pentru 2022?

Școala de Științe Sociale a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul unei echipe de cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), a realizat o analiză privind evoluția economiei românești pe parcursul anului 2021, prezentând și o serie de previziuni pentru anul 2022, potrivit economedia.ro

Astfel, economiștii de la UBB Cluj au subliniat că că faza incipientă și dinamică a procesului de recuperare s-a încheiat și se așteaptă la încetinirea considerabilă a creșterii economice.

„2022 va fi un an provocator din perspectiva menținerii echilibrelor psiho-socio-economice, de aceea, orice gestiune deficitară a pandemiei va genera efecte directe și imediate în evoluția societății și economiei naționale”, apreciază rectorul UBB, Daniel David.

2021 a fost anul redresării “deosebit de rapide” a economiei

Cercetătorii de la UBB subliniază că 2021 a fost anul redresării „deosebit de rapide” a economiei, fenomen însoțit însă de creșterea presiunilor inflaționiste atât pe plan intern, cât și extern.

După scăderea de 3,7% din anul 2020, economia României a beneficiat de o recuperare dinamică înregistrând, conform estimării specialiștilor FSEGA, un ritm de creștere de 6,3% până la finalul anului 2021.

Așadar, evoluția prezentă arartă că PIB-ul țării a reușit să revină la nivelul pre-pandemic într-o perioadă relativ scurtă de timp, în timp ce economia a avut nevoie de 5-6 ani până la recuperarea completă în crizele anterioare, potrivit analizei.

Economiștii clujeni identifică mai mulți factori principali

În acest context, cercetătorii clujeni identifică mai mulți factori principali care au determinat evoluția favorabilă a PIB-ului:

  • măsurile de sprijin adoptate de autoritățile din întreaga lume, care au făcut ca economiile principale ale lumii să beneficieze de o redresare deosebit de dinamică cu efecte pozitive;
  • politica fiscală și cea monetară din România au avut un caracter acomodativ.

Totodată, situația financiară mai solidă a sectorului privat a jucat un rol semnificativ, în comparație cu criza din 2008. Capacitatea agenților economici de a se adapta noilor condiții, dar și structura specifică a economiei românești au jucat la rândul lor un rol important.

În a doua jumătate a anului 2021, economia României a început să piardă din ritm pe fondul creșterii presiunilor inflaționiste, al blocajelor apărute pe anumite segmente ale lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, respectiv al agravării crizei energetice și valului din toamnă al pandemiei de coronavirus, conform studiului.

„În 2021, am asistat la o revenire dinamică a economiei naționale, pe un orizont de timp de 3-4 ori mai scurt decât în situațiile crizelor economice anterioare, dar cu o pierdere importantă de ritm spre finalul acestui an. Un factor important în această evoluție este impulsul generat de redeschiderea economiilor naționale la nivel global. În 2022 se impune o schimbare de abordare în gestionarea situației economice naționale, fără a mai fi luat în calcul acest factor. Mai mult de atât, fără consecvență și coerență în deciziile care vizează economia națională nu vom reuși să continuăm stimularea creșterii consumului privat”, a explicat decanul FSEGA, Răzvan Mustață.

La ce ne putem aștepta în 2022?

Legat de tendințele anului 2022, economiștii clujeni apreciază că faza incipientă și dinamică a procesului de recuperare s-a încheiat și se așteaptă la încetinirea considerabilă a creșterii economice. Potrivit acestora, după o recuperare spectaculoasă în anul 2021, ritmul creșterii economice ar putea încetini semnificativ, estimările arătând o creștere de „doar” 3,7% a PIB-ului în anul 2022.

„Cel mai probabil, atenuarea blocajelor existente în lanțurile globale de producție și distribuție, precum și a crizei energetice va fi un proces relativ îndelungat, limitând creșterea economică. Mai mult decât atât, pandemia nu s-a încheiat încă și, în consecință, situația sanitară ar putea rămâne relativ dificilă în anul 2022 (mai ales în contextul în care vor apărea mutații noi ale virusului SARS-CoV-2).

În scenariul de bază, ne așteptăm ca factorii menționați mai sus să limiteze semnificativ – însă fără a inversa – tendința de creștere a economiei autohtone, mai ales în contextul în care se observă o revenire relativ rapidă a pieței muncii, iar fondurile europene alocate României în cadrul PNRR, de asemenea, sunt de natură să sprijine cererea internă pe parcursul anului viitor”, arată studiul realizat în cadrul universității din Cluj.