Violeta Alexandru a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj cu privire la digitalizarea instituțiilor din România dar și a digitalizării relațiilor de muncă. Aceasta a mai notat că are o intenție serioasă de a moderniza aceste relații.

”Da, am o intenție serioasă de a moderniza, digitaliza, simplifica relațiile de muncă. Astăzi am avut o nouă rundă de consultări cu sindicatele și patronatele pentru că vreau să luăm împreună cele mai bune decizii.”, și-a început mesajul de pe pagina de Facebook.

Semnătura digitală

Ministrul Muncii a mai scris despre faptul că în timpul pandemiei s-a putut comunica folosind tehnologia și că si instituțiile au putut să se adapteze, arătând că digitalizarea se poate face și în România.

”Am văzut că în pandemie s-a putut comunica folosind tehnologia, inclusiv instituțiile au reușit, de voie, de nevoie, să se adapteze. Deci #se poate.

De ce să nu dăm posibilitatea folosirii semnăturii digitale calificate în relațiile de muncă? România s-a schimbat, vrea soluții moderne inclusiv în relațiile de muncă.

Contractele să se poată semna folosind semnătură electronică (opțiune, într-o primă etapă), inclusiv instructajul SSM și PSI/ISU să se poată semna în format electronic. Să fie permisă prezentarea în format electronic a CIM, în cadrul controlului Inspectoratului Teritorial de muncă, la locurile de muncă din afara sediilor societăților.

Eliminarea condițiilor excesive de reglementare în cazul telemuncii (precum obligația de a desfășura cel puțin o zi pe săptămână în telemuncă) respectiv verificarea telesalariatului să se poată face prin utilizarea tehnologiei informațiilor și a comunicațiilor.”, și-a continuat Violeta Alexandru mesajul.

Trebuie schimbată și mentalitatea

În încheiere, șefa de la Ministerul Muncii a notat că trebuie să se poată schimba și mentalitatea, pentru ca sistemul public să nu rămână atât de înapoiat. Aceasta a mai adăugat că prima grijă a Ministerului pe care în conduce este să facă viața mai ușoară celor care muncesc.

”Văd că România se schimbă, trebuie să se poată să ne schimbăm și noi mentalitatea, să facem sistemul public să nu mai rămână atât de înapoiat față de nevoile celor care muncesc. Prima noastră grijă trebuie să fie cum să le facem viața mai ușoară, cum să fie cât mai simplu în comunicarea angajat-angajator și între aceștia din urmă și stat. Până la urmă, ceea ce contează este ca oamenilor să le facă plăcere să muncească, să se concentreze pe câștigarea unui venit din munca lor.”, este mesajul ministrului Muncii, Violeta Alexandru.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea.