În opinia social-democraţilor, “două zile sunt prea puţin, în condițiile în care după acest termen, contravenienţii trebuie să achite amenda integral”. În plus, schimbarea ar putea duce la creşterea încasărilor la buget, scrie Digi24.

Iniţiatorii legii susţin că majorarea perioadei în care poţi plăti doar jumătate din amenda primită i-ar motiva pe contravenienţi să achite, în loc să conteste sancţiunile.

„Prin modificarea termenului, în sensul măririi perioadei în care contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, va conduce la o creştere a încasărilor la buget şi degrevarea instanţelor de judecată de cauzele având ca obiect contestaţia împotriva sancţiunilor contravenţionale primite”, se arată în expunerea de motive a legii.

„O idee foarte bună ţinând cont de faptul că salariile sunt aşa cum sunt şi mulţi dintre, din salarii cheltuim mai mult pe mâncare şi banii nu prea ajung aşa cum trebuie şi e foarte bine să ai o perioadă mai mare”, spune un șofer.

Alţi şoferi spun că să plăteşti o amendă în 48 de ore poate fi o misiune imposibilă.

„Mi s-a întâmplat pe ruta Arad – Timişoara unde era o zonă foarte aglomerată, eram în criză de timp şi mi s-a dat amendă… Şi nu am avut timpul necesar şi s-au făcut 48 de ore, 36 de ore şi am plătit-o integral”, a povestit un conducător auto. 

„A trebuit să fugim de la serviciu să le plătim. Mai ales dacă ai o vineri şi până luni nu ai cum pentru că sâmbăta nu se lucrează”, arată un altul.