Potrivit studiilor realizate de compania Moderna, vaccinul anti-covid cu același nume oferă o protecție imunitară mai mare pentru micuții cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani. Pe lângă acest lucru, datele emise de compania Moderna arată că acest vaccin a fost tolerat de organismul copiilor, efectele secundare de după vaccinare fiind minore.

Efectele secundare au fost comune pentru majoritatea copiilor supuși testării și s-au rezumat la: oboseală, dureri de cap, febră și durere în locul injectării.

Vaccinul generează anticorpi care neutralizează virusul la copii

Compania Moderna a efectuat studiile clinice pe aproape cinci mii de copii, mai exact 4.700. Întreaga grupă, cu vârsta cuprinsă între șase și 11 ani, a avut un răspuns imunitar pozitiv și un „profil de siguranță favorabil”. Virusul la copii poate fi neutralizat prin injectare cu două doze de 50 de micrograme, adică jumătate din dozele folosite pentru adulți, potrivit cercetărilor.

Compania Moderna intenționează să transmită datele obținute către autoritățile de reglementare din întreaga lume pentru aprobare.

Situația la nivel global

Statele Unite ale Americii au anunțat că, în luna noiembrie a acestui an, părinții își vor putea vaccina micuții cu vârsta cuprinsă între cinci și 11 ani. Vaccinul aprobat pentru copiii din această categorie de vârstă este vaccinul Pfizer. Acesta a arătat o eficacitate de 90,7% în testele clinice.

Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite ale Americii examinează cererea Pfizer/BioNTech de autorizare a vaccinării cu doză dublă pentru copii. Comisia se va uni pentru a discuta despre acest subiect la finele lunii octombrie, pe data de 26.

Tot în luna următoare și Israelul dorește să înceapă imunizarea copiilor împotriva virusului Covid-19, însă doar după ce vaccinul va obţine o autorizaţie mai largă din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA.