Semnal de alarmă tras de oamenii de ştiinţă! Copiii sunt în mare pericol din cauza tabletelor sau telefoanelor inteligente.

Se poate ajunge la probleme psihologice şi neurologice grave

Cercetătorii britanici afirmă că obiceiul de a folosi aceste dispozitive înainte de culcare le strică acestora somnul, iar urmările pot fi şi mai grave, ducând la îmbolnăvire.

Părinţii trebuie să înţeleagă că folosirea tabletelor sau telefoanelor înainte de a merge la somn poate provoca probleme psihologice şi neurologice grave. Aceste dispozitive excită sistemul nervos central al copiilor şi, pe termen lung, ei vor ajunge să sufere de insomnii, fobii şi nervozitate.

“Copiii cresc în somn şi scurtînd această perioadă, hormonul creşterii se elimină în cantităţi mai mici. Ca urmare, pot apărea tulburări endocrine, pe parcurs. Pot apărea aşa-zisul sindrom de deficit de atenţie cu hiperactivitate”, spune Cornelia Călcîi, şefa Secţiei Neurologie IMC, potrivit noi.md.

“Copilul pe parcursul nopţii trăieşte şi retrăieşte acele sentimente şi emoţii de pe parcursul jocului. Pot apărea fobii în timpul nopţii şi respectiv a doua zi copilul nu poate să-şi exercite activitatea echilibrat”, adaugă şi psihologul Lilia Maximenco.

Care ar fi alternativele corecte?

Specialiştii transmit că soluţiile cele mai bune ar fi ca părinţii să stea alături de cei mici înainte de culcare şi să le citească ceva sau să se joace împreună.

Jocul recomandat de psihologi este cel al rolurilor inversate. Este cel în care părintele se dă drept copil, în timp ce copilul mimează comportamentul mamei sau al tatălui.

Pandemia şi dependenţa în creştere de reţelele de socializare

În altă ordine de idei, tinerii din ziua de astăzi par tot mai dependenţi de reţelele de socializare, lucru stimulat şi de restricţiile impuse de pandemie.

Potrivit unui studiu realizat de compania Kaspersky, mai bine de jumătate (53%) dintre utilizatorii de social media din întreaga lume au folosit reţelele sociale mai mult în timpul lockdown-urilor locale şi naţionale decît înainte de pandemie, iar 71% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 34 de ani se bazează pe aceste reţele pentru a se simţi conectaţi.

Atunci când descriu cum se simt cînd sunt activi pe reţelele sociale, mai mult de jumătate (56%) spun că se simt “amuzaţi” şi peste o treime (36%) afirmă că se simt “conectaţi”. Având în vedere aceste sentimente pozitive, este posibil ca mai mult de patru din zece utilizatori (41%) să spună că reţelele sociale sînt un aspect “pozitiv” pentru societate şi politică, de două ori mai mulţi decât cei care le descriu ca fiind “negative” (19%).

Totuşi, dependenţa de reţelele de socializare poate avea un efect dăunător asupra sănătăţii mintale a utilizatorilor, chiar dacă majoritatea utilizatorilor este conştientă de potenţialul aspect negativ al acestor platforme, atrag atenţia specialiştii.

Astfel, aproape două treimi (63%) îşi pot aminti o ştire despre potenţialul impact negativ al reţelelor sociale, iar din acest grup, 70% şi-au schimbat modul în care folosesc aceste platforme ca urmare a informaţiilor aflate. De asemenea, pentru patru din zece persoane (38%) acest lucru se reflectă în reducerea timpului petrecut pe social media şi aproximativ, iar un sfert dintre aceştia (26%) le verifică mai rar.