Imunoterapia cu fibrină poate rezolva coagularea sângelui indusă de SARS-CoV-2, susțin autorii studiului. Un grup de cercetători din SUA a descoperit că glicoproteina de suprafață a SARS-CoV-2 poate duce la formarea de cheaguri de sânge extrem de periculoase, care provoacă accident vascular cerebral, infarct și leziuni ale organelor, scrie News-Medical.

Trombozele care pun viața în pericol sunt una dintre caracteristicile COVID-19, deoarece cheagurile de sânge se pot forma în diferite organe și pot duce chiar la decese. Inflamațiile, severitatea bolii și hipercoagulabilitatea sunt așadar complicații care țin de coagulare.

După cum s-a observat, și tinerii infectați cu COVID-19, care au simptome mai ușoare, pot fi afectați de embolie pulmonară, accident vascular cerebral și moarte subită. În plus, patologia coagulării persistente este caraceristică așa-numitului „COVID pe termen lung”.

Astfel de stări hipercoagulabile ale COVID-19 sunt corelate cu inflamația și dezvoltarea cheagurilor de fibrină rezistente, în ciuda eforturilor de anticoagulare, sugerând un proces neobservat până acum de formare anormală a cheagurilor de sânge în cazul infectiei cu COVID-19.

Există o ipoteză de lucru, conform căreia SARS-CoV-2 poate afecta direct atât proprietățile structurale, cât și funcționale ale cheagurilor de sânge

SARS-CoV-2 se poate lega de factorul de coagulare a sângelui și poate provoca cheaguri de sânge

Pornind de la această ipoteză, un grup de oameni de știință de la Gladstone Institutes din San Francisco și Universitatea din California au decis să determine mecanismul exact de formare a cheagurilor de sânge și să identifice potențiale tratamente.

Pentru a determina dacă pacienții cu COVID-19 produc autoanticorpi împotriva cheagurilor de sânge anormale, experții au testat răspunsurile autoanticorpilor la fibrină, folosind o nouă platformă de descoperire a anticorpilor fibrinei.

Studiul a arătat că glicoproteina de suprafață a SARS-CoV-2 se poate lega de factorul de coagulare a sângelui și poate provoca cheaguri de sânge anormale din punct de vedere structural, mai dense, cu o activitate proinflamatorie mai mare. Concluzia studiului este că imunoterapia cu fibrină poate rezolva coagularea sângelui indusă de SARS-CoV-2.