Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus nu s-a arătat prea încântat însă de acest lucru. Potrivit acestuia, administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 în unele ţări este „imorală” în condiţiile în care inoculările stagnează în Africa, scrie CNN. 

„Intensificarea vaccinărilor cu doza de rapel (booster) este morală, incorectă şi nedreaptă şi trebuie să se oprească”, a declarat marţi şeful OMS pentru CNN.

El a explicat că deși mai multe țări au început vaccinarea cu cea de a treia doză, acest lucru ar putea avea un efect fără precedent. Directorul OMS susține că pandemia nu va fi oprită dacă unul dintre cele mai mari continente de pe glob, Africa este ignorat complet.

Acesta subliniază faptul că Africa nu are nicio capacitatea de producție și nici mijloacele necesare pentru a imuniza populația.

„A începe inocularea celei de-a treia doze este într-adevăr cel mai rău lucru pe care îl putem face în calitate de comunitate globală. Este nedrept şi, de asemenea, incorect pentru că nu vom opri pandemia ignorând un întreg continent (Africa), iar acest continent nu are nicio capacitate de producţie prin alte mijloace”, a adăugat el.

OMS, despre vaccinarea cu cea de a treia doză de vaccin

Amintim faptul că OMS a fost cea care recomandat administrarea celei de a treia doze de vaccin, în cazul persoanelor imunodeprimate. În ciuda acestui lucru, organizația se opune acum utilizării la scară largă a dozelor de rapel (booster) până când un număr mare de persoane la nivel mondial nu va fi vaccinat cu o primă doză de ser anti-COVID-19.

Mai exact, America de Sud, America de Nord, Europa, Asia, Oceania au administrat o singură doză de vaccin la peste 50% din populaţiile lor, în timp ce doar 7% din populaţia Africii a primit o singură doză, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De menționat este faptul că în luna septembrie, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat administrarea de doze de rapel cu vaccinul Pfizer pentru anumite categorii de persoane.

Ulterior, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a cerut statelor Uniunii Europene să emită „recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel”. În ceea ce privește perioada de administrare, la acel moment EMA preciza că în cazul persoanelor cu sistem imunitar normal, dozele de rapel cu serul BioNTech/Pfizer „pot fi luate în considerare la cel puţin 6 luni după a doua doză la persoanele cu vârsta de peste 18 ani”.