Așadar, o serie de parlamentari de la ALDE și de la PSD, au elaborat și au depus la Parlament o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. 

Inițiativa își propune să reglementeze eliberarea în exces a actelor de identitate la aceeași adresă. Propunerea legislativă face referire la practica comercializării dreptului de luare în spațiu, la care apelează de obicei cetățeni moldoveni, fapt ce conduce la situații în care la o singură adresă figurează mii de acte de identitate.

Inițiatorii propun ca emiterea unei cărți de identitate să țină cont de numărul de persoane/locuință precum și a unor exigențe minimale pentru locuințe, statul având dreptul să refuze emiterea unei cărți de identitate la o anumită adresă, dacă aceasta nu întrunește condițiile.

Altfel spus, dacă pe viitor o locuință nu satisface condițiile minime impuse de lege, statul va putea să vă refuze solicitarea de a vă elibera cartea de identitate la o anumită adresă.

Referendumul a scos la iveală situații ieșite din comun. La o adresă din București apar înregistrate 5.000 de persoane. Este vorba de o casă, și nu de un complex rezidențial.

5.000 de persoane par să aibă același domiciliu la o adresă din sectorul 3, din Capitală. Informația a ieșit la iveală după ce la secția de votare 382, de la Colegiul Național „Matei Basarab” nu s-a prezentat nimeni la vot, până duminică la ora 13.00. La o singură secție de votare sunt arondați 2.500, iar restul de 2.500 sunt arondați la o altă secție vecină.

Biroul Electoral Central a explicat că este vorba de persoane din Republica Moldova, care trebuie să aibă domiciliul în România pentru a putea obține cetățenie română.

Cel mai probabil, cei care locuiesc într-adevăr la acele adrese, unde apar înregistrate mii de persoane, au fost de acord să-i ia în spațiu pe aceștia, pentru a-i ajuta să obțină cetățenie română.