Ținta de a menține încălzirea globală, pe termen lung, la 1,5 grade Celsius (2,7 Fahrenheit) se îndepărtează, spun experții în climă. Ei susțin că națiunile nu reușesc să stabilească obiective mai ambițioase, în ciuda lunilor cu temperaturi record din ultimii ani.

Temperatura medie globală a aerului, la suprafață, a fost cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale timp de câteva zile, se arată în raportul Copernicus Climate Change Service (C3S), finanțat de UE, informează Reuters.

Temperaturile mării au doborât și recordurile din aprilie și mai

Deși temperaturile medii au depășit temporar pragul de 1,5 C, este pentru prima dată când s-a întâmplat în vara emisferei nordice, care începe pe 1 iunie. Temperaturile mării au doborât și recordurile din aprilie și mai. „Nu mai avem timp, pentru că schimbarea necesită timp”, a spus Sarah Perkins-Kirkpatrick, climatolog la Universitatea din New South Wales din Australia.

În condițiile în care statele care emit cele mai multe gaze cu efect de seră, SUA și China, se pregătesc să se întâlnească, luna viitoare, temperaturile au doborât recordurile, în iunie, în capitala Chinei Beijing, iar valurile de căldură extreme au lovit Statele Unite.

Verile cu temperaturi ucigătoare ar putea deveni o normalitate

Anumite zone ale Americii de Nord au fost cu aproximativ 10 grade Celsius peste media sezonieră în această lună, iar fumul de la incendiile forestiere a acoperit Canada și Coasta de Est a SUA într-o ceață periculoasă, emisiile de carbon fiind estimate la un record de 160 de milioane de tone metrice. În India, una dintre cele mai vulnerabile regiuni climatice, numărul deceselor a crescut ca urmare a temperaturilor ridicate susținute, iar căldură extremă a fost înregistrată în Spania, Iran și Vietnam, generând temeri că verile cu temperaturi ucigătoare ar putea deveni o normalitate.

În 2015, statele au convenit la Paris să încerce să mențină creșterea temperaturii medii pe termen lung la 1,5 °C, dar acum există o probabilitate de 66% ca media anuală să depășească pragul de 1,5 °C timp de cel puțin un an, de acum până în 2027, a anticipat organizația meteorologică în luna mai.

Încălzirea, intensificată de fenomenul El Nino

Temperaturile ridicate pe uscat au fost egalate cu cele de pe mare, încălzirea fiind intensificată de fenomenul El Nino și de alți factori.

Temperaturile medii globale la suprafața mării au atins 21C la sfârșitul lunii martie și au rămas la niveluri record pentru perioada anului în lunile aprilie și mai. Agenția meteorologică din Australia a avertizat că temperaturile mării din Pacific și Oceanul Indian ar putea fi cu 3°C mai mari decât în mod normal, până în octombrie.

Potrivit agenției ONU pentru climă, angajamentele actuale de acțiune până în 2030, chiar dacă ar fi îndeplinite în totalitate, ar însemna o creștere a încălzirii globale de aproximativ 2,5C, un nivel care ar condamna lumea la o catastrofă climatică. Doar câteva țări și-au intensificat planurile în ultimul an, în ciuda promisiunilor făcute în acest sens la summitul Cop26 al ONU privind clima, desfășurat la Glasgow în noiembrie 2022.

În același timp, Agenția Internațională a Energiei (AIE) a avertizat că în ciuda posibilității ca emisiile de dioxid de carbon să ajungă la cel mai înalt nivel în 2025, urmând ca apoi să scadă pe măsură ce prețurile foarte ridicate la energie vor motiva țările să facă tranziția spre energie curată, s-ar putea să nu fie destul pentru a evita consecințe severe pentru climă.