Puterea nominală a microcentralei care urmează a fi construită prin intermediul unei investiţii totale de aproximativ 41 de milioane de euro va fi de 10MW/h, aceasta reprezentând cea mai mare putere a unei microcentrale pe bază de biomasă din România, şi printre cele mai mari din Sud-Estul Europei.
Concomitent cu producerea de energie electrică, microcentrala de la Răscruci va produce şi energie termică la un preţ rezonabil care va putea fi utilizată de companiile din zonă în multiple scopuri, fapt care, urmare a creşterii eficienţei activităţilor economice desfăşurate, va contribui la dezvoltarea şi, respectiv, creşterea atractivităţii mediului de afaceri local. În procesul de producere a acestor energii din surse regenerabile, microcentrala va folosi anual aproximativ 100.000 de tone de biomasă de tip lemn şi derivată (resturi de lemn pentru încălzire, rumeguş, ramuri de pomi, arbuşti, paie etc) contribuind astfel inclusiv la asigurarea unui nivel sporit de protecţie a mediului în judeţ.
În momentul de faţă, cofinanţarea proiectului este aprobată din fonduri nerambursabile pe Măsura 4.2, "ea reprezentând cea mai mare sumă acordată pentru o întreprindere mică sau mijlocie în România".

Construcţia microcentralei va începe în perioada imediat următoare, finalizarea ei realizându-se în maximum 18 luni de la demararea lucrărilor. În momentul finalizării ei, această investiţie va genera aproximativ 50 de locuri de muncă, pregătirea de specialitate a personalului urmând să se facă în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

"Ne bucură faptul că tot mai mulţi investitori străini aleg să-şi dezvolte o afacere în judeţul nostru, al cărui potenţial este enorm, atât din punct de vedere al forţei de lucru calificate, cât şi al facilităţilor fiscale şi infrastructurii de afaceri puse la dispoziţie. Prin sprijinirea investiţiei de la Răscruci, dar şi a altor proiecte de asemenea tip, care se vor realiza şi în alte zone ale judeţului, urmărim realizarea unei dezvoltări armonioase şi sustenabile a întregii regiuni, prin crearea de noi poli de dezvoltare în zonele judeţului care au beneficiat mai puţin de atenţia autorităţilor şi a investitorilor până în momentul de faţă. Totodată, urmare a mesajului nostru de disponibilitate şi suport total pentru investitori, suntem convinşi că membrii delegaţiei italiene vor realiza un lobby intens în favoarea judeţului nostru, în vederea atragerii şi a altor investitori dornici să iniţieze o afacere profitabilă", a declarat Ioan Oleleu, vicepreşedinte al CJ Cluj.
Sursa: Agerpres