''Scopul vizitei este de a favoriza dialogul, pentru a aborda problemele sociale, politice şi economice'' cu care se confruntă Venezuela, a declarat oficialul pentru Reuters. 

Shannon, un veteran al diplomaţiei americane în regiune, a condus dialogul dintre ţări în trecut, dar convorbirile au fost blocate din cauza crizei crescânde din Venezuela. 

AFP precizează că Venezuela a plonjat într-o criză economică din cauza scăderii preţului la petrol, principala sa bogăţie, având drept consecinţe penuria de alimente, tulburări sociale şi jafuri. 

Luni, Venezuela a cerut Organizaţiei Statelor Americane (OSA) anularea reuniunii de joi pe tema crizei politico-economice prin care trece ţara, reuniune la care ea ar putea fi suspendată din organizaţie. 

La OSA, cu sediul la Washington, vor fi primiţi, printre altele, marţi mediatorii internaţionali care încearcă să promoveze dialogul în Venezuela şi să evite suspendarea ţării din organizaţie. La întâlnire, ce are loc la cererea Caracasului, vor participa trei foşti şefi de stat sau de guvern: José Luis Rodriguez Zapatero (fost premier spaniol), Leonel Fernandez (fost preşedinte al Republicii Dominicane) şi Martin Torrijos (ex-preşedinte panamez). Cei trei reprezentanţi sunt însărcinaţi cu medierea între guvernul socialist al lui Nicolas Maduro şi opoziţia de centru-dreapta, care încearcă să obţină revocarea lui Maduro printr-un referendum.

Într-o scrisoare către Luis Almagri, secretarul general al OSA, ambasadorul Venezuelei, Bernardo Alvarez, îi cere organizaţiei să renunţe la o sesiune extraordinară, la Washington, a consiliului său permanent, destinat să evoce posibile sancţiuni, inclusiv suspendarea Venezuelei în numele drepturilor omului. 

AGERPRES