Declarațiile au fost făcute cu ocazia lansării cărții sale “Biletul de ieșire din criză”, care este, potrivit spuselor autorului, “un reportaj scris cu sufletul la gură”.

 “Sunt cu conștiința împăcată referitor la utilizarea cuvântului criză. Nu avem alt cuvânt. Asta e ceea ce trăim: Turbulențe. L-am auzit chiar pe Mugur Isărescu, cel mai înverșunat dușman al cuvântului criză, spunând că nu-i place, dar e nevoit să îl folosească”, a spus Vasilescu.

El adaugă că Alan Greenspan, fostul președinte al Federal Reserve, a avut dreptate atunci când și-a intitulat cartea “Era tubulențelor”. “El a avut în cap o perioadă de turbulențe, care poate să dureze 10-20-30 de ani. Depinde de ce ne rezervă viitorul”, a declarat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a amintit că cele patru căi de ieșire din criză pe care omenirea le cunoaște sunt investițiile care să genereze creștere economic, austeritatea, hiperinflația și războiul. “Este ca în vorba celebră – Cei patru evangheliști au fost trei: Luca și Matei. Un război mondial este exclus, pentru că nu mai are cine să-l pornească, poate doar America, dar nici ea nu e apta de un război mare, poate doar de unul mic. Iar inflația galopantă e distrugătoare”, a explicat Vasilescu. Astfel, rămân două căi pentru ieșirea din criză – investițiile și austeritatea.  

Cel mai grav este că românii nu știu că nu știu să muncească

“Noi românii nu știm să organizăm munca, dar ceea ce este mai grav este că nu știm că nu știm acest lucru. În țara asta am risipit multe resurse neștiind să organizăm munca. Încă nu știm și nu știm că nu știm”, a explicat Vasilescu.

De altfel, Claudiu Șerban, redactorul șef al revistei Capital și directorul general al Editurii Evenimentul și Capital, prezent la eveniment, a subliniat respectul pentru muncă și ideea muncii organizate, care se desprind din cartea “Biletul de ieșire din criză”.

Claudiu Șerban a reamintit eforturile pe care revista Capital le face pentru reducerea poverii fiscale pe muncă, măsură care ar stimula angajările. Șerban a remarcat tonul optimist al cărții, responsabilitatea scrisului, talentul literar al autorului, precum și valențele academice ale cărți, pe care o consideră “manual de gândire economică de-a lungul timpului” și care ar putea fi studiat în școli.

Omul de afaceri Marius Ghenea, prezent de asemenea la eveniment, a evocat la rândul său faptul că în carte se vorbește foarte mult despre muncă, dar care muncă nu este o soluție de ieșire din criză dacă o faci dezorganizat. El a subliniat că creșterea productivității la nivel mondial nu a fost apanajul marilor corporații, ci al noilor antreprenori.