Avocaţii cărora acţionarul FC Dinamo, Vasile Turcu, le-a cedat drepturile litigioase, şi Administraţia Finanţelor Publice – Sector 1 Bucureşti au solicitat Tribunalului Capitalei declanşarea procedurii de faliment a clubului Dinamo, invocând datorii neonorate.

În urma solicitării depuse de avocaţii lui Turcu, înregistrată în data de 30 aprilie, primul termen în dosarul dintre SC DINAMO 1948 SA şi acţionarul grupării „alb-roşii” a fost stabilit pentru 26 noiembrie 2010.

Vasile Turcu cere deschiderea procedurii de insolvenţă în cazul SC DINAMO 1948 SA pentru o datorie totală de 8.474.440 de lei, cea mai mare fiind de 443.000 de lei. Acţionarul dinamovist susţine în documentele depuse la instanţă că a încheiat un număr de 26 de contracte de împrumut fără dobândă cu SC DINAMO 1948 SA începând din luna mai a anului 2005 şi până în 2009.

Acţionarul FC Dinamo, Vasile Turcu, declara, în 28 aprilie, agenţiei Mediafax, că în cazul în care gruparea „alb-roşie” nu îşi achită datoriile se va supune legii falimentului şi riscă să nu mai primească licenţa de club profesionist. „Dacă Dinamo nu plăteşte datoriile e simplu ca «bună ziua», intervine insolvenţa prin legea falimentului şi nu va mai primi licenţa. Dacă eu sunt dator în bancă, banca nu te execută? Eu am creditat la fel cum ar credita o bancă. Dacă ei nu au mai vrut să fiu în club şi au să-mi dea bani, ce să fac? Eu nu mai am ce să vorbesc cu ei. E treaba mea? Ce să fac acum, să mai aduc şi bani de acasă? Ei fac ce vor, ei conduc acolo şi eu ce să fac, să aduc cu bani de acasă? Asta e, următoarea etapă e falimentul, eu ce să fac? Ce, l-am provocat eu sau ei. Când m-au dat afară de acolo am zis că au soluţii. Când ai datorii la unu îl ţii lângă tine, hai să găsim o soluţie. Înseamnă că domnul Badea are soluţii. Eu nu am de ce să fiu îngrijorat. Cine are să-mi dea să fie îngrijorat”, a declarat Turcu.

Oficialul dinamovist spune că nu a solicitat bani pentru acţiunile pe care le deţine la FC Dinamo: „Eu am depus o cerere de anul trecut să ies din rândul acţionarilor, dar dacă ei mi-au spus că nu au bani, am zis să-i înţeleg. Sunt două lucruri total diferite, eu nu am cerut banii pe acţiuni. Dacă vor să cumpere acţiunile, bine, dacă nu, nu”.

Omul de afaceri Vasile Turcu a declarat, la începutul lunii aprilie că decizia sa de a se retrage din acţionariatul clubului Dinamo este irevocabilă, el cedând deja drepturile litigioase către două case de avocatură.

43 de milioane de lei, datorii la stat

Cea de-a doua solicitare, a Administraţiei Finanţelor Publice – Sector 1 Bucureşti, împotriva Asociaţiei Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo Bucureşti, a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti în data de 26 aprile şi are ca prim termen în 28 mai.

Administraţiei Finanţelor Publice – Sector 1 Bucureşti invocă o datorie de 43.925.098 de lei pentru neplata TVA, a impozitului pe salarii, şi contribuţiile la fondul de accidente, CAS şi fondul de pensii.

AFP Sector 1 a demarat procedura executării silite prin emiterea mai multor somaţii de plată începând din anul 2005 până în 2008. În luna octombrie a anului 2009, ANAF a procedat la înscrierea în arhiva electronică de garanţii reale mobiliare a creanţei fiscale de aproape 15 miliarde de lei, se mai arată în documentele depuse la dosar, care se află pe rolul Tribunului Bucureşti.

Datoriile acumulate de către clubulul Dinamo la bugetul de stat provin din taxele care ar trebui aplicate fotbaliştilor, conform Codului Muncii.

Pe de altă parte, reprezentanţii grupării bucureştene invocă o Ordonaţă care reglementează Legea Sportului şi care scuteşte cluburile de fotbal de la plata acestor taxe.

SURSA: Mediafax