Variola maimuței continuă să se extindă la nivel mondial și generează din ce în ce mai multe îngrijorări. În acest sens, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage și ea un semnal de alarmă.

Sursa citată avertizează în legătură cu faptul că ”transmiterea susţinută” a variolei maimuţei la nivel mondial ar putea face ca virusul să înceapă să se răspândească în grupuri cu risc ridicat. Un exemplu dat de OMS îl reprezintă femeile gravide, persoanele imunodeprimate, dar și copiii, scrie Reuters. 

„Sunt îngrijorat de transmiterea susţinută pentru că aceasta ar sugera că virusul (se) stabileşte şi s-ar putea răspândi în grupuri cu risc ridicat, inclusiv la copii, persoane imunodeprimate şi gravide”, a declarat miercuri directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un briefing online de la Geneva.

Variola maimuței continuă să se extindă

Pentru ca situația să fie mai clară, chiar în aceste momente, OMS analizează mai multe rapoarte referitoare la situația copiilor infectați. Două cazuri sunt din Marea Britanie, însă există cazuri similare și în Franța, dar și în Spania. Totuși, OMS precizează că aceste cazuri nu au fost grave.

Până la momentul actual, variola maimuței a fost identificată în peste 50 de țări situate în afara Africii unde este endemic, iar număr infectărilor continuă să crească, avertizează OMS. 

Și în Europa variola maimuței se extinde. Până la momentul actual, peste 3.400 de cazuri, dar şi un deces au fost înregistrate, în general în Europa printre bărbaţi care întreţin raporturi sexuale cu bărbaţi, conform unui bilanţ publicat de OMS.

În același timp, OMS mai precizează și că au fost înregistrate peste 1.500 de cazuri şi 66 de decese în acest an în ţări în care virusul se răspândeşte de obicei.

Variola maimuței nu constituie o urgență de sănătate publică

Amintim faptul că specialiștii OMS s-au reunit săptămâna trecută și au decis că focarul de variola maimuţei „nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS”.

Pe de altă parte, Tedros Adhanom Ghebreyesus a menționat că OMS monitorizează îndeaproape focarul şi ar urma să reconvoace comisia „cât mai curând posibil” pentru o nouă evaluare a situaţiei.

La rândul ei, agenția ONU s-a mobilizat și lucrează intens la un mecanism pentru o distribuire mai echitabilă a vaccinurilor. Implicarea ONU vine după ce mai multe ţări printre care și Marea Britanie, dar şi Statele Unite au anunțat că sunt dispuse să împartă vaccinurile contra variolei pe care le au stocate şi care sunt eficiente și împotriva variolei maimuţei.