Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), anunță o schimbare radicală de vreme în mai multe regiuni, din cauza unui val rece care traversează țara. Totodată, de la sfârşitul săptămânii, meteorologii anunţă precipitaţii care se pot transforma în lapoviţă şi ninsori.

„Episoadele cu ploi vor fi frecvente săptămâna viitoare, deci vom vorbi despre un excedent al precipitaţiilor, mai ales in zona de munte”, a precizat Georgescu, la Realitatea Plus.

Directorul executiv al ANM a mai explicat că toate aceste fenomene sunt aduse de o masă de aer rece care traversează ţara noastră şi ne putem aştepta la lapoviţă şi ninsori în majoritatea regiunilor:

„Ţara noastră este traversată de o masă de aer mai rece. Tot la munte este posibil ca precipitaţiile să se transforme de la sfârşitul săptămânii, să apară lapoviţa şi ninsoarea, şi nu este exclus ca, săptămâna viitoare, în nordul şi centrul teritoriului, în zonele mai joase, precipitaţiile să se transforme în lapoviţe şi ninsori mai ales noaptea. Acestea sunt cauzate tocmai de prezenţa acelui front rece”, a mai declarat, Florinela Georgescu.

Referitor la vremea din întreaga țară, conform prognozei emise de ANM, miercuri, vremea va fi apropiată de normal din punct de vedere termic în majoritatea regiunilor. În sud şi est, meteorologii anunţă nebulozitate joasă stratiformă, local persistentă, şi izolat va ploua slab sau va fi burniţă.

În Carpaţii Meridionali, pe suprafeţe mici vor fi precipitaţii slabe mixte, iar în restul teritoriului cerul va fi variabil. În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor încadra între 3 şi 10 grade, iar cele minime, în general, între -7 şi 3 grade. Îndeosebi dimineaţa şi noaptea, pe alocuri, se va semnala ceaţă.

Vremea o ia razna complet. Temperaturi de -7 grade în România

În București, vor fi condiții de ceață, iar temperatura maximă va fi de 8-9 grade, iar cea minimă va fi de -2-0 grade, mai scăzută în zona preorăşenească, arată ANM.

De joi, vremea se răcește brusc. ANM anunță unele înnorări în sud-est şi în centru, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali unde numai cu totul izolat vor fi posibile ploi slabe sau burniţă. În zonele joase de relief, în special dimineaţa şi noaptea, se va semnala pe arii restrânse ceaţă.

Totodată, temperaturile se modifică și ele. Cele maxime se vor încadra în general între 4 şi 11 grade, iar cele minime între -8…-6 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 6…7 grade în sudul Banatului şi pe litoral. În București spre exemplu, ANM anunță  o temperatură maximă de 8…9 grade, și o minimă de 0…1 grad, uşor mai scăzută în zona periurbană.

Vremea va reveni la normal de vineri, însă în sudul țării frigul va continua. Astfel, în aproape toate regiunile din țară temperaturile vor înregistra creştere uşoară şi se vor situa peste cele normale la această dată, excepţie va face sud-vestul extrem unde ziua vremea va fi relativ rece.

La munte sunt așteptate ninsori. Potrivit ANM, la peste 1400 m altitudine, precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar în masivele cele mai înalte vântul va sufla tare, cu peste 80-90 km/h în special în Carpaţii Meridionali şi se va depune strat de zăpadă. Intensificări ale vântului vor fi şi în sudul Banatului, dar local şi temporar şi în Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei. Vineri, temperaturile maxime se vor încadra în general între 5 şi 14 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 şi 10 grade.

Și în Capitală se constată o creștere ușoară a temperaturilor. ANM anunță un cer înnorat, dar și ploi slabe, temperatura maximă situându-se în jurul a 12 grade, iar cea minimă va fi de 2-4 grade.