Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, susține că în ultima săptămână aproape 300.000 de români s-au vaccinat cu prima doză, marea majoritate dintre aceștia având sub vârsta de 60 de ani.

Totodată, el a mai adăugat că în momentul de față, 71.850 sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Valeriu Gheorghiță subliniază însă faptul că s-a înregistrat o scădere de mai bine de 50% în cazul persoanelor vaccinate cu prima doză.

„În săptămâna 1-7 noiembrie au fost vaccinate cu doza unu 283.967 de persoane, majoritatea fiind persoane sub vârsta de 60 de ani. Aproximativ 71.850 sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Avem o scădere cu peste 50% a numărului total de persoane vaccinate cu doza unu în săptămâna precedentă, faţă de săptămâna de dinainte, când erau peste 575.000 de persoane noi vaccinate”, a declarat acesta.

El a subliniat faptul că în cazul în care ritmul actual de vaccinare se va menține, este posibil ca până la finalul acestui an să fie imunizați aproximativ 8,5 milioane, adică mult mai puţin faţă de cât preconizam iniţial

Evident că dacă menţinem acest ritm de vaccinare, de circa 25.000 de persoane noi pe zi, numărul total de persoane pe care îl putem atinge la finalul acestui an ar fi de aproximativ 8,5 milioane – deci mult mai puţin faţă de cât preconizam iniţial -, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din populaţia eligibilă peste 12 ani”, a arătat el într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Numărul persoanelor vaccinate nu este suficient de mare

Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid a mai subliniat faptul că având în vedere ritmul actual de vaccinare de la finalul lunii octombrie, se estima că ar putea fi depăşită o rată de 70% vaccinare la nivelul populaţiei eligibile.

El a mai adăugat că cu toate acestea, rata de vaccinare nu este suficientă pentru a limita consecințele grave ale pandemiei.

„O rată de vaccinare de 50% din populaţia eligibilă este total insuficientă pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice, chiar şi pentru valul patru, care încă nu este finalizat, care este în plină evoluţie, această rată de vaccinare nu este suficient de ridicată încât să limiteze substanţial consecinţele negative ale pandemiei. Şi aici mă refer la forme grave, spitalizări în ATI şi decese”, a spus el.

Referitor la doza a treia, Valeriu Gheorghiță a mai menționat că în prezent, în platforma de programare s-au înscris peste 698.000 de persoane în vederea vaccinării cu una dintre cele trei doze.