"Nu ascundem că deja ambele scheme sunt solicitate, atât de investitori străini, cât şi de investitori români, dar ne dorim ca să creăm o concurenţă cât mai mare. Şi vă mai spun un lucru: în cazul în care vom întâlni în această perioadă o tendinţă de suprasolicitare putem merge să mărim, bineînţeles cu acordul Guvernului şi al premierului, să mărim sumele alocate pentru cele două scheme de ajutor de stat astfel încât toate solicitările să primească un răspuns favorabil", a afirmat Darius Vâlcov.

El a anunţat că perioada de înregistrare a Cererilor de acord pentru finanţare în baza schemei de ajutor de stat stabilită prin Hotărârea Guvernului nr. 332/ 2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă ar putea fi prelungită până la 1 decembrie anul acesta, faţă de termenul stabilit iniţial, 17 octombrie 2014.

"Prima schemă s-a deschis la 22 septembrie, deci cu zece zile în urmă şi normal, prima sesiune ar trebui să se închidă la 17 octombrie, dar aşa cum am discutat şi cu colegii mei din minister, probabil se va prelungi depunerea până la 1 decembrie anul acesta. Vă spun şi de ce nu mai târziu, pentru că încercăm, într-o lună de zile, să dăm şi răspunsurile astfel încât până la sfârşitul anului să şi semnăm contractele pentru cei care se încadrează în condiţiile de eligibilitate. Vine în ajutorul celor care doresc să facă investiţii şi vor crea minimum zece noi locuri de muncă", a menţionat Darius Vâlcov.

El a menţionat că schema de ajutor de stat în cauză oferă investitorilor facilităţi, precum plata salariilor pentru locurile de muncă nou create la nivelul salariului mediu plus contribuţiile aferente.

"Ajutorul pe care Guvernul României prin Ministerul Finanţelor îl oferă este plata salariilor la nivelul salariului mediu plus tot ceea ce înseamnă contribuţiile aferente acestor salarii, pe o perioadă de doi ani de zile. Bineînţeles, conform normelor UE, ajutorul acesta trebuie să reprezinte maxim 50% din aceste contribuţii. Practic, salariul mediu şi contribuţiile multiplicat cu 10 înseamnă undeva la 340.000 lei. Cam acesta este ajutorul pentru 10 noi locuri de muncă. Bineînţeles că minim 10 poate să însemne şi 15 şi 20 şi 500 şi 1.000 şi 10.000 şi aşa mai departe. Schema este deschisă pentru o perioadă de şase ani iar bugetul alocat este de 600 milioane de euro", a explicat Darius Vâlcov.

Schema pentru investiţii mari va fi deschisă în octombrie

A doua schemă de ajutor la care a făcut referire Darius Vâlcov este cea referitoare la investiţiile cu impact major în economie, cele de peste 10 milioane de euro. Aceasta urmează a fi deschisă la finalul lunii octombrie şi nu are o perioadă limitată de depunere.

"A doua schemă de ajutor de stat este şi ea aprobată de Guvern în luna septembrie, se referă la investiţiile cu impact major în economie şi vizează investiţiile peste 10 milioane de euro. În principal se referă la achiziţia de utilaje, construcţii, construcţii noi, active corporale şi necorporale. Şi aici statul va susţine 50% din cheltuielile eligibile ale întregului proiect care va fi prezentat. Credem noi, undeva la sfârşitul acestei luni, 25 – 30 octombrie şi această schemă va fi deschisă. Nu va exista o perioadă limitată de timp pentru depunere, depunerea va fi continuă. De la acea dată, din momentul publicării faptului că schema a fost deschisă, aşteptăm aplicaţiile dumneavoastră şi, rând pe rând, ele vor fi analizate astfel încât într-un timp cât mai scurt să semnăm şi aici primele contracte", a adăugat Darius Vâlcov.

Livia Stan, director la Direcţia ajutor de stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, a precizat că, începând din 2007, ministerul a aprobat ajutoare de stat în sumă totală de 800 de milioane de euro pentru 71 de proiecte de investiţii mari, dintre care 24 sunt deja finalizate. Aproximativ jumătate din suma aprobată pentru ajutoare de stat a fost plătită. Aceste proiecte vor crea peste 25.000 de locuri de muncă.

La dezbaterea de la Slatina au participat peste 100 de oameni de afaceri sau reprezentanţi ai unor investitori români şi străini din judeţul Olt.

Darius Vâlcov a menţionat că astfel de întâlniri cu investitorii pot fi organizate în fiecare judeţ din ţară.

AGERPRES