Un studiu recent al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a încercat să abordeze problema imunității induse de vaccin vs imunitatea indusă de infecție. Cercetătorii din rețeaua VISION a CDC au adunat date de la 187 de spitale din nouă state americane. Peste 200.000 de internări s-au înregistrat în aceste spitale în perioada ianuarie- septembrie 2021 pentru boli asemănătoare COVID-19, scrie Medical News Today.

Studiul a recrutat persoane care aveau peste 18 ani și care fuseseră testate pentru infecția cu SARS-CoV-2 anterior, cu cel puțin două săptămâni înainte de internare și, din nou, în momentului internării. Toți participanții fie fuseseră complet vaccinați cu 3-6 luni înainte, fie au avut o infecție anterioară cu SARS-CoV-2.

Dintr-un număr 7.348 de persoane, 1.020 avuseseră anterior infecția și nu erau vaccinați, în timp ce 6.328 erau persoane complet vaccinate și nu avuseseră infecția anterior. Apoi, cercetătorii au vrut să afle care persoane din aceste grupuri au avut o infecție SARS-CoV-2 confirmată în laborator printr-un test PCR.

Imunitatea indusă de vaccin a protejat mai mult decât imunitatea indusă de infecție

Dintre cele 6.328 de persoane complet vaccinate, 324 (sau 5,1%) au avut un test PCR pozitiv. Dintre cei 1.020 care au fost nevaccinați și au avut anterior infecția, 89 (sau 8,7%) au avut un test PCRpozitiv.

Potrivit autorilor studiului, „aceste constatări sugerează că printre adulții spitalizați cu o boală asemănătoare Covid, a căror infecție sau vaccinare anterioară a avut loc cu 90-179 de zile mai devreme, imunitatea indusă de vaccin a protejat mai mult decât imunitatea indusă de infecție.

Oamenii care s-au infectat și s-au vaccinat vor avea niveluri mult mai mari de anticorpi

„De mult timp știm că oamenii care s-au infectat și s-au vaccinat ulterior vor avea niveluri mult mai mari de anticorpi decât oamenii care au fost infectați, dar nu sunt vaccinați. Infecția naturală plus vaccinarea este mai bună decât infecția naturală singură”, a precizat dr. William Schaffner, profesor de medicină la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt, din Nashville.

De ce datele unui studiu israelian susțin contrariul

Autorii studiului amintesc o cercetare israeliană recentă, care a venit cu rezultate contradictorii. Studiul israelian a constatat că „imunitatea naturală conferă o protecție mai durabilă și mai puternică împotriva infecțiilor, bolilor simptomatice și spitalizării cauzate de varianta Delta, decât imunitatea indusă de vaccin”.

Cercetătorii VISION spun că explicația ar putea avea legătură cu diferențele dintre metodele celor două studii și de restricțiile privind momentul vaccinării.

Studiul americanilor conține și un apel la acțiune: „Toate persoanele eligibile ar trebui să fie vaccinate împotriva COVID-19 cât mai curând posibil, inclusiv persoanele care au fost infectate anterior cu SARS-CoV-2”.