Noul tratament pe care AstraZeneca l-a creat se numește AZD7442 și folosește tehnologia anticorpilor monoclonali. Este vorba despre Tixagevimab și Cilgavimab, cele două proteine care se atașează pe două părți distincte ale proteinei Spike a SARS-CoV-2. Prin această metodă anticorpii au o șansă mult mai crescută de a învinge în lupta împotriva virusului.

Momentan tratamentul se află în analiză la Comisia de cercetare a Agenției Europene a Medicamentului. Deși nu e clar când se va autoriza acest tratament profilactic, reprezentanții EMA au anunțat că vor face tot posibilul pentru validarea cât mai rapidă a tratamentului.

Salvarea României din partea AstraZeneca

România este una dintre țările cu cel mic număr de vaccinări, această variantă de tratament reprezintă o uriașă oportunitate pentru cele mai expuse persoane. De asemenea, pacienții cu boli cronice precum leucemia, cei care urmează un tratament oncologic cu citostatice sau cei cu boli respiratorii severe pre-existente au o șansă la viață în plus odată cu noua propunere oferită de AstraZeneca.

Tratamentele actuale bazate pe anticorpi oferă protecție de maximum doar 2 luni, în cazul noului tratament, numit AZD7442 oferă o imunitate între 9 luni șu un an. Conform unor studii făcute de compania de medicamente AstraZeneca, riscurile de a dezvolta simptome se reduc cu 77%. Totodată într-o altă analiză a tratamentului pe pacienți confirmați pozitiv si cărora li s-a administrat serul AZD7442, au avut un răspuns la boală în primele 5 zile de la testare.

Metodele folosite până acum nu prea dat roade, deoarece de foloseau medicamente care au fost folosite în trecut în pandemia de SARS din anul 2003 sau în pandemia de MERS în anul 2021. Aceste medicamente folosite sunt vizibil depășite de gravitatea situației actuale, iar acest nou tratament poate fi cheia rezolvării multor probleme cauzate de pandemia de COVID-19.

Anticorpii monoclonali

Studiul prin care este analizată eficacitatea anticorpilor monoclonali care stau la baza noului tratament se numește Provent. Acest studiu se bazează pe un eșantion de 5.197 de persoane din 87 de zone diferite printre care și Statele Unite ale Americii, Belgia, Franța Spania și Anglia. 43% dintre persoanele participante la studiu au vârste ce depășesc pragul de 60 de ani. Pacienților le-au fost administrat intramuscular întru-un raport de 2:1 o singură doză de AZD7442 de 300 mg, și celorlalți o soluție salină (placebo) în două doze diferite. Pacienții vor fi monitorizați în continuare timp de 15 luni.

Acest tratament poate reprezentă o cale de scăpare atât a României, cât și a restului Europei din fața virusului SARS-CoV-2. Dacă va fi îmbinat cu o bună organizare situația are o șansă de a reveni la normal. Pe lângă asta, acest nou tratament poate salva mii de vieți care se luptă cu forme severe provocate de COVID-19. Valul 4 al pandemiei a dat peste cap sistemul medical din România. Rata mică de vaccinare și prevenția exercitată greșit au făcut să apară peste 90 de mii de noi cazuri și peste 2.000 de morți, însă AstraZeneca a venit cu o posibilă soluție, și anume AZD7442.