Academia Națională de Medicină din Franța recomandă ca vaccinurile anti-Covid să devină obligatorii pentru mai multe profesii. Printre acestea se numără cele din domeniul educației, sănătății, poliției, dar și armatei.

În același timp, sursa citată mei precizează că și adolescenții și copiii trebuie să fie vaccinați împotriva acestei boli. Precizările Academiei vin în contextul în care aceasta are un rol major și se poate pronunța în chestiuni de sănătate publică și de etică medicală.

Totodată, sursa citat mai precizează că doar printr-o vaccinare obligatorie în rândul personalului esențial poate fi atinsă imunitatea de turmă. Academia mai adaugă că va fi foarte dificil ca până la la finalul verii să fie vaccinat numărul de persoane dorit și că este nevoie de un efort suplimentar.

”Dinamismul campaniei de vaccinare se va lovi de obstacolul format din cei care ezită și cei care se opun vaccinării, două categorii estimate la 15% din populație fiecare. Va fi foarte dificil să se obțină o rată de acoperire vaccinală înainte de sfârșitul verii care să asigure imunitatea, adică 90% din populația adultă sau 80% din populația totală (inclusiv copiii)”, argumentează Academia.

Cine trebuie să se vaccineze

În acest context, sursa citată recomandă ca vaccinarea să devină obligatorie pentru angajații din domeniile esențiale, precum Sănătate, Educație, Securitate și Apărare (poliție, armată, serviciile de pompieri și ambulanță).

Totodată, ar trebui să se vaccineze obligatoriu și angajații ale căror activități profesionale implică contactul cu publicul, în special în sectoarele comerțului cu amănuntul, catering, hoteluri, culturale și sportive.

Studeinții se încadrează și în aceste categorii, aceștia fiind nevoiți să se vaccinezze până la începerea noului an universitar. Academia Națională de Medicină amintește că o măsuri de acest fel a fost aplicată în Franța pentru variolă, în perioada 1902-1984, difterie (1938), tetanos (1940), tuberculoză (1950-2007), poliomielită (1964) și a fost extinsă în 2017 pentru 11 vaccinuri pentru bebeluși.

”Cu o rată de eficacitate de 90 până la 95% împotriva formelor grave de Covid-19, vaccinurile aprobate în prezent în Franța împotriva SARS-CoV-2 îndeplinesc condițiile care permit introducerea obligativității vaccinării”, precizează instituția.