Studiile clinice pe voluntari umani, realizate în Germania şi Statele Unite, doresc să stabilească siguranţa, eficacitatea şi dozajul optim pentru patru vaccinuri potenţiale dezvoltate împotriva noului coronavirus, a declarat într-o conferinţă telefonică directorul executiv al companiei germane, Ugur Sahin.

Compania Biontech, cu sediul în oraşul german Mainz, şi grupul farmaceutic american Pfizer colaborează în prezent pentru a realiza o capacitate de producţie, sperând ca mai multe milioane de doze de vaccin să poată deveni disponibile spre comercializare până la sfârşitul acestui an, dacă noul tratament va fi aprobat de autorităţile de reglementare, a precizat reprezentantul firmei, potrivit Agerpres.

El a amintit că primele teste ale acestor vaccinuri pe pacienţi umani au debutat în luna aprilie. Doze cuprinse între 1 şi 100 de micrograme au fost administrate voluntarilor cu scopul de a depista dozajul optim ce ar trebui aplicat în studii viitoare.

În Europa, 200 de voluntari sănătoşi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani iau parte la aceste teste. În Statele Unite, 360 de voluntari sănătoşi vor fi vaccinaţi – iniţial doar subiecţi cu vârste între 18 şi 55 de ani, apoi şi participanţi mai vârstnici. Costurile de cercetare şi dezvoltare a unui vaccin împotriva COVID-19 sunt în mare parte acoperite de parteneriatul încheiat de Biontech cu grupul Pfizer şi cu compania chineză Fosun Pharma.