Vaccinul AstraZeneca nu ar trebui administrat peroanelor de peste 64 de ani, susțin experții germani. Comisia germană de vaccinare (STIKO) şi-a reiterat vineri recomandarea ca vaccinul AstraZeneca să nu fie administrat acestor persoane, chiar dacă Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat folosirea acestuia.

”Ţinând cont de datele disponibile, vaccinul (AstraZeneca) nu este recomandat la ora actuală decât persoanelor cu vârste între 18 şi 64 de ani (…) Nu există suficiente date pentru a se pronunţa asupra eficacităţii vaccinului la persoanele cu vârste de la 65 de ani în sus”, explică această comisie ce reuneşte experţi germani, citează France Presse.

Conform unei evaluări provizorii publicate în decembrie în revista The Lancet după un studiu clinic la care au participat 11.636 de persoane, eficacitatea vaccinului AstraZeneca a fost cuprinsă între 60% şi 90%, în timp ce compania producătoare indică o eficacitate de circa 70%. Însă majoritatea persoanelor care au participat la testul clinic aveau vârste de până în 55 de ani, numai 8% aparţinând categoriei de vârstă 56-69 de ani.

Vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie

Amintim că acest vaccin este deja administrat populației britanice. În urma unei evaluări a autorităților sanitare din Marea Britanie, vaccinul AstraZeneca oferă un răspuns imun bun în cazul persoanelor vârstnice, deşi în prezent există puţine date despre nivelul precis al protecţiei.

La rândul ei, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care vineri a autorizat folosirea acestui vaccin contra COVID-19 pentru toate persoanele cu vârste de cel puţin 18 ani, a menţionat că, deşi nu există suficiente date pentru categoria de vârstă peste 55 ani pentru a calcula eficacitatea vaccinul în cazul acestor persoane, ”totuşi, o protecţie este aşteptată” întrucât a fost identificat un răspuns imunitar.

”Întrucât există informaţii fiabile privind siguranţa” pentru persoanele cu vârste peste 55 de ani, ”experţii ştiinţifici ai EMA au estimat că vaccinul ar putea fi utilizat la persoanele în vârstă. Mai multe informaţii sunt aşteptate de la studiile în desfăşurare, care includ o proporţie mai mare de participanţi în vârstă”, a explicat agenţia europeană.