Medicul infecționist Adrian Marinescu susține că afirmația directorului Pfizer privind efectuarea anuală a vaccinări este doar o ipoteză. Totodată, el a mai adăugat că în prezent se discută despre necesitatea administrării unei a treia doze de vaccin, nu doar în cazul serului de la Pfizer.

El a mai subliniat faptul că încă nu exisă date complete care să indice cât ţine imunitatea, mai ales că există numeroase mutații ale virusului. Medicul menționează că virusul nu este unul sezonier, deci există șanse mari ca vaccinul să devină totuși anual.

”Deocamdată e o ipoteză de lucru. Și discuția nu e legată doar de Pfizer. Vorbim principal de ce s-ar putea întâmpla cu vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. Dar aș face următoarea diferență. În primul rând, că nu e un virus care să fie sezonier, deci nu m-aș gândi că, de acum în colo, pentru o perioadă lungă de timp, vom face anual.

E de discutat, deocamdată, dacă va fi a treia doză de vaccin. Și nu vorbim doar de Pfizer, e discuție generală, vorbim despre cât ține imunitatea și vorbim despre noile mutații care ar putea, la un moment dat, să interfere cu variantele actuale de vaccin”, a spus medicul la Antena 3.

Coronavirusul nu va exista la infinit

Adrian Marinescu a mai adăugat că noul coronavirus nu va exista la infinit și trebuie făcută o diferență majoră între coronavirus la modul general și noul virus care a provocat pandemia de COVID.  El a amintit și de virusurile gripale, despre care se știe foarte clar că de la an la sunt în variante diferite.

“Lucrurile le vom vedea pas cu pas și mai este o diferență. Noi vorbim de virusurile gripale, dar știm bine că în fiecare an este o altă variantă. Când vorbim despre SARS CoV-2, cred că ar trebui să vorbim despre toată familia de coronavirusuri. Pentru că știm bine că și înainte de SARS CoV-2 am avut multe alte variante din aceeași familie.

Că am vorbit de virozele normale care puteau fi cu coronavirus, că am vorbit despre SARS CoV-1, trebuie să facem o diferență între ceea ce înseamnă coronavirus în general și SARS CoV-2. Foarte probabil că SARS CoV-2 nu vom avea la infinit. La un moment dat lucrurile se vor încheia și atunci ne vom putea gândi la varianta generală, nu la SARS CoV-2”, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei