Vicepreşedintele Comitetului Naţional privind vaccinarea, Andrei Baciu a vorbit la B1TV, despre cele două vaccinuri împotriva coronavirus aprobate în Uniunea Europeană. Acesta a precizat că medicul de familie va fi cel care va indica vaccinul potrivit pentru fiecare.

„Indicaţia pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare. Medicul, cunoscând foarte bine detaliile tehnice, va recomanda fiecărei persoane cel mai potrivit vaccin”, a declarat Andrei Baciu.

Acesta a adăugat că „va rămâne o chestiune medicală din mai multe considerente”.

„În primul rând, pentru că există mici variabilităţi tehnice. Rapelul se face diferit: în 21 de zile pentru vaccinul de la Pfizer, în 28 de zile pentru vaccinul de la Moderna. Trebuie să te asiguri, şi softul face acest lucru automat, să îţi blocheze şi doza pentru rapel, astfel încât să fie asigurat stocul de vaccinare şi doza pentru toate persoanele care se vaccinează”, a mai afirmat Andrei Baciu.

De asemenea, acesta a adăugat că „este bine ca orice decizie de acest fel, fiind o decizie medicală, să fie luată de cei mai în măsură să o ia – respectiv medicii”.

Nu în ultimul rând, Andrei Baciu a precizat că este exclus ca cele două vaccinuri să fie combinate.

„Este exclus să fie combinate cele două doze. Tocmai este motivul pentru care se face o programare, se blochează două zile diferite pentru rapel. Se blochează şi ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer şi ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului, se va elimina data necorespunzătoare şi va rămâne data aferentă tipului de vaccin şi a necesităţii de rapel”.

Vaccinul produs de Moderna a fost autorizat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a autorizat miercuri, 6 ianuarie, condiţionat, vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna, a anunţat preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat anterior în cursul zilei autorizarea condiţionată a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Moderna, care este cel de-al doilea vaccin pe care EMA l-a recomandat spre aprobare în cadrul Uniunii Europene, după cel al Pfizer-BioNTech în decembrie.

Executivul comunitar a comandat 160 de milioane de doze de la compania Moderna în numele statelor membre ale blocului comunitar. Pentru vaccinare sunt necesare două doze de vaccin.

Autorizarea condiţionată înseamnă că vaccinul poate fi folosit în inocularea cetăţenilor UE, dar obligă companiile să continue să împărtăşească informaţii asupra efectelor pe termen lung, de exemplu, notează dpa.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin