Deţinuţii şi personalul penitenciarelor ar trebui obligaţi să se vaccineze împotriva coronavirusului, au cerut marţi directorii de închisori din Germania. Asociaţia BVAJ a directorilor de închisori a atras atenţia asupra frecventei „lipse de înţelegere din partea deţinuţilor privind nevoia de igienă şi de reguli de protecţie”, precum şi a ratelor de vaccinare sub medie. Aceşti factori au transformat închisorile într-un teren propice pentru răspândirea bolilor infecţioase, menţionează BVAJ.

Rata vaccinării, scăzută printre angajații închisorilor

Asociaţia a atras atenţia şi asupra ratelor relativ scăzute de vaccinare în rândul personalului închisorilor şi al furnizorilor externi cu acces în penitenciare.

Luna trecută a intrat în vigoare o reglementare care le impune angajaţilor spitalelor, centrelor de îngrijire şi cabinetelor medicale să producă până la jumătatea lui martie dovada că s-au vaccinat cu schema completă, că au trecut prin boală sau că există motive medicale pentru a nu se vaccina.

Această reglementare ar trebui extinsă la închisori cât de curând posibil, susţine BVAJ. Asociaţia a mai precizat că focarele de COVID-19 în închisori ar putea duce la breşe de securitate. De asemenea, focarele apărute în rândul celor aflaţi în arest în aşteptarea procesului ar putea avea efecte asupra funcţionării tribunalelor, susţin directorii de închisori, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Populația protestează față de restricții și obligativitatea vaccinării

Pe de altă parte, peste 20.000 de persoane au participat luni seara în Germania la proteste împotriva restricţiilor impuse de autorităţi pentru a gestiona pandemia de COVID-19, mai transmite sursa citată.  În timp ce multe din proteste obţinuseră în prealabil autorizaţia de organizare, au fost şi câteva neautorizate şi, prin urmare, ilegale.

Landul Mecklenburg-Vorpommern din nord-estul Germaniei este un punct important în care s-au concentrat demonstraţiile în ultimele săptămâni. În total, au fost organizate luni proteste în aproximativ 20 de oraşe şi orăşele din Germania, potrivit poliţiei.

În afara restricţiilor, revolta protestatarilor se îndreaptă şi împotriva intenţiei coaliţie guvernamentale de a adopta o lege care să impună obligativitatea vaccinării. În Germania rata de vaccinare este de puţin peste 71%. Multe din persoanele vaccinate fac şi doza de rapel, dar o proporţie semnificativă a populaţiei, 25,8 %, nu este vaccinată.