Nicolae Ciucă a recunoscut tot! Campania de vaccinare a fost un eșec. Cum s-a ajuns aici

Invitat la TVR 1, șeful Executivului a declarat că proasta comunicare a dus la un eșec al campaniei de vaccinare în România, precizând că ar trebui ca specialiștii să fie fie lăsați să explice beneficiile vaccinării.

„Considerăm, fără niciun fel de reţinere, să spunem că nu am avut probabil, nu probabil, sigur, comunicarea aşa cum ar fi trebuit. Dacă am fi comunicat mai bine şi i-am fi lăsat pe specialişti să fie cei care erau vectorii de comunicare, probabil că înţelegerea faţă de relevanţa vaccinului ar fi fost alta.

Cred că, odată recalibrată comunicarea, oamenii vor înţelege că efortul care se face atât la nivelul specialiştilor, cât şi la nivelul Guvernului. Am căutat să identificăm ce poate să facă instituţia sistemului medical, ce trebuie să facă guvernul pentru a sprijini acest efort, motiv pentru care punem la dispoziţie tot ceea ce au nevoie”, a declarat Nicolae Ciucă.

România va acces la medicamente

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a mai spus că în curând România va avea acces la medicamentul împotriva COVID produs de Pfizer. Acesta poate fi administrat în ambulatoriu.

„Mai mult, din discuţiile cu domnul ministru am aflat că există posibilitate să avem acces cât mai curând la tratamentul care poate fi eliberat şi asigurat ambulatoriu şi oamenii se pot trata ţi altfel decât să fie internaţi”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din America a autorizat folosirea medicamentului împotriva COVID-19, dezvoltat de Pfizer. În acest context, la mai puțin de 24 de ore de la aprobarea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, face deja demersurile necesare pentru a aduce medicamentul în țară.

La mai puțin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-COVID Paxlovid în SUA, ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România

În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătății a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români.

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală.

„Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării și a tratamentului în ambulator”, spunea ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila.