România a ratat şansa de a scăpa de un nou val de noi infectări cu COVID. Campania naţională de vaccinare a fost aproape inexistentă în ultimele săptămâni şi am ajuns pe ultimul loc în Europa. Acesta lucru ne va dăuna grav, o spune epidemiologul Octavian Jurma.

Avertisment teribil pentru cei nevaccinaţi

Epidemiologul Octavian Jurma lansează un avertisment teribil pentru cei nevaccinaţi şi vine cu o dezvăluire incredibilă. Crede că este probabil ultima zi în care toate județele din România vor avea incidența sub 0,1 la mie.

„Așa arată incidența oficială, vineri, 23 iulie 2021. Este o imagine memento, pentru că este probabil ultima zi din acest an în care toate județele din România se află cu o incidență sub 0.1 la mie”, a scris Octavian Jurma pe o reţea de socializare.

Greşeala gravă pe care au comis-o cei nevaccinaţi

Epidemiologul spune că imaginea ar fi putut fi păstrată doar dacă ne-am fi vaccinat. „Am refuzat însă calea cea ușoară și rațională a vaccinării în masă. Am ales însă calea cea grea și emoțională a infectării în masă. Populismul politic a validat negaționismul și a alimentat antivaccinismul, pecetluind astfel soarta noastră”, a mai spus specialistul.

Avertismentul lui Jurma fusese lansat şi în urmă cu o lună. Atunci, epidemiologul spunea că șansa reală de a preveni un nou val de infectări se reduce spre zero pe zi ce trece.

Tulpina Delta (indiana) infectează şi tinerii mai uşor. Nici această grupa nu e protejată. Şcolile nu se vor deschide în siguranţă dacă profesorii şi elevii/studenţii nu sunt vaccinaţi. În şcolile noastre rămâne obligatorie prezenţa copiilor, nu şi siguranţă lor. Cât de importantă este să avem 50% din populaţie vaccinată?

Vedem asta chiar acum, când imunizarea totală prin vaccinare şi infectare este în jurul a 50%. Ne bucurăm azi de reducerea aprope de zero a numărului de infectări şi de revenirea la o viaţă aproape normală, însă singurul mod în care această stare poate poate fi păzită, poate deveni permanentă, este ca şi cei care s-au infectat să se vaccineze pentru a dobândi o imunitate de lungă durata şi la fel de robustă sau chiar mai bună decât cei vaccinaţi.

În lipsa, asumată politic, a altor măsuri de limitarea a infecţiilor, valul 4 poate fi prevenit în România doar prin vaccinare. În ruleta rusească a pandemiei Guvernul a pus pistolul pe masă şi te va lăsa să îţi tragi un virus în piept”, afirma Jurma în urmă cu aproximativ o lună.