Tulpina indiană a COVID-19 se află deja în România!

Medicul a explicat că tulpina indiană a fost confirmată oficial în România încă din luna aprilie 2021 și se află în circulație comunitară.

„Azi am auzit la o televiziune importanta din Romania afirmatia ca tulpina Delta nu a fost inca identificata in Romania. Probabil ca informatia vine pe sursele oficiale care neaga pericolul unui nou val de infectari, al valului 4.

Nu doar ca tulpina Delta (indiana) a fost confirmata oficial in Romania inca din luna aprilie 2021, dar se afla deja in circulatie comunitara si in crestere exponentiala chiar daca tulpina Alpha (britanica) se afla in scadere accelerata.

Asa cum se vede din graficul de mai jos ponderea variantei Delta sa in totalul variantelor VOC (variante care produc ingrijorare) creste rapid. Astfel numarul total de infectari cu tulpina Delta a ajuns sa fie de 2x mai mare decat tulpina Gamma (braziliana) desi este in circulatie de 2x mai putin timp”, a scris medicul Octavian Jurma pe Facebook.

Este un pericol mai mare decât varianta britanică

De asemenea, acesta a punctat că varianta indiană reprezintă un pericol mai mare decât varianta britanică și va câștiga competiția cu varianta braziliană.

„Avem astfel o confirmare rudimentara (testam si secventiem foarte putin), ca la adapostul retragerii tulpinii Alpha (britanice) care ne-a lovit in valul 3, pandemia introduce pe front o arma semnificativ mai periculoasa.

La rata curenta de crestere tulpina Delta (indiana) va castiga competitia cu varinata Gamma (braziliana) si va deveni dominata cel tarziu in luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august. Este o ipoteza confirmata si de Germania unde tulpina indiana reprezinta acum doar 6% din cazuri, dar institul Robert Koch avertizeaza ca va deveni dominanta cel tarziu in toamna. In SUA situatia este similara, acolo tulpina Delta a crescut de la o pondere de 6% la una de 10% intr-o saptamana.

Tulpina Delta este deja dominata in Moscova (Rusia are o rezistenta ridicata la vaccinare similara cu Romania) si este un pericol mai mare decat varianta britanica (Alpha) pe care o inlocuieste. Tulpina indiana (Delta) infecteaza mai usor adultii care au deja imunitate naturala sau vaccinala superficiala, dar si tinerii nevaccinati din zona 18-24 de ani.

Tabloul clinic este de asemenea usor diferit la tineri decat pana acum. „Racelile” de care se plang tot mai multi tineri, pot fi de fapt infectii cu tulpina Delta, care la tineri evolueaza cu dureri de cap, dureri de gat, rinoree (curge nasul) si febra. Simptomele clasice persista dar pierderea mirosului nu mai este asa comuna.

Tinerii pot confunda usor o raceala cu infectia cu Delta si astfel vor participa la evenimente sociale si raspandi boala, mai ales daca nu sunt vaccinati. Subliniez asta pentru ca am auzit deja stiri ca, dupa renuntarea la masca, la noi in tara a crescut numarul de raceli sezoniere, dar ca nu e cazul sa ne ingrijoram. In aceasta perioada orice raceala trebuie tratata ca infectie COVID-19 si testata de preferinta cu RT-PCR”, a conchis medicul.

Sursă foto: Facebook Octavian Jurma