Consiliul miniștrilor pentru ocuparea forței de muncă din cadrul Uniunii Europene a adoptat proiectul Comisiei Europene care prevede ca până în 2027 în fiecare companie cotată la bursă, cu sediul înregistrat într-un stat membru al UE cel puţin 40% din funcţiile de conducere trebuie să fie deţinute de femei, scrie Nepszava. 

Potrivit unui articol publicat de Politico, elaborarea proiectului este argumentat prin atingerea echilibrului de gen în viaţa profesională. Ținta pentru 2027 ar fi de 33% pentru companiile care includ atât poziții executive, cât și poziții neexecutive.

Companiile care nu îndeplinesc obiectivele stabilite până la termenul limită vor trebui să introducă noi sisteme de selecție directă pentru a atinge echilibrul cerut de UE. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a justificat acest sistem de cote prin dorinţa de a depăşi presupusul „plafon de sticlă” care împiedică femeile talentate să aibă acces la funcţiile de conducere.

Un nou progres în UE

Ministrul francez al muncii, ocupării forței de muncă și integrare, Élisabeth Borne, care a prezidat reuniunea de luni a Consiliului Uniunii Europene, şi-a exprimat mulţumirile sale pentru progresul legislației UE planificate.

Potrivit datelor Consiliului UE, în octombrie 2021, în consiliile de director ale companiilor cotate la cea mai mare bursă din Uniunea Europeană procentul femeilor era în medie de 30,6%. Legislația cu privire la această problemă a stagnat în ultimii ani, deoarece statele membre ale UE au fost reticente în a transfera competențele în chestiunea privind ocuparea forței de muncă, pe care le consideră a fi propria lor competență.

Cum va funcționa planul?

La şedinţa Consiliului pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori, Ungaria a fost reprezentată de secretarul de stat al ministrului fără portofoliu pentru familie, Gergely Ekler, potrivit portalului ungar Azonnali. Comunicatul oficial dat publicităţii în legătură cu această reuniune nu precizează dacă au fost exprimate opinii critice cu privire la proiect.

În tot cazul, planurile adoptate vor fi înaintate Parlamentului European, iar dacă vor fi aprobate, sistemul de cote planificat ar putea deveni legislație UE. După cum se ştie, prevederea planificată va trebui aplicată doar în țara companiilor-mamă ale societăţilor din UE. De exemplu, în cazul unei companii multinaţionale germane care funcţionează în Ungaria cota de 40% pentru femei se referă doar la conducerea centrului din Germania.