Klaus Iohannis a promulgat legea: Educația financiară și cea juridică devin materii obligatorii în școli

Administrația Prezidențială anunță că în cursul zilei de marți, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011.

Potrivit proiectului de lege votat pe 18 noiembrie de Senat, educația financiară urmează să fie introdusă în școli, ca parte a cursului de educație antreprenorială. Totodată, printr-un amendament introdus ulterior de senatori, s-a stabilit că elevii vor beneficia și de programe de educaţie juridică.

În ceea ce privește prevederile legii promulgate de președintele Klaus Iohannis, actul normativ conține o modificare propusă la Legea educației, mai exact, la curriculumul național pentru învățământul primar și gimnazial.

Mai exact, cursul de competențe antreprenoriale va deveni cursul de competențe antreprenoriale și financiare. Referitor la data aplicării noilor măsuri, această schimbare ar urma să se aplice efectiv din anul școlar următor anului în care se publică proiectul de lege în Monitorul Oficial.

În același timp, în forma modificată de senatori, proiectul stabilește că elevii vor beneficia și de programe de educaţie juridică. De menționat este faptul că această modificare era necesară, în contextul în care potrivit inițiatorilor, tinerii trebuie să învețe cum să administreze o afacere din punct de vedere financiar, dar și juridic.

Ce modificări aduce legea promulgată de Klaus Iohannis 

„Nu este suficient ca tinerii să dobândească competenţe antreprenoriale, să ştie cum să administreze o afacere din punct de vedere financiar, ci este nevoie să înţeleagă şi să integreze şi comportamente responsabile din punct de vedere juridic”, spun inițiatorii proiectului de lege.

De menționat este faptul că, la finalul săptămânii trecute, șeful statului a mai semnat decretul pentru legea privind regimul armelor şi al munițiilor. Totodată, Klaus Iohannis a eliberat din funcție și trei procurori.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 12 noiembrie 2021, următoarele decrete:

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al munițiilor (PL-x 410/29.06.2020);

Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni a domnului Toma Gheorghe – pensionare, la data de 15 noiembrie 2021;

Decret privind eliberarea din funcția de procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul teritorial Brașov a domnului Constantin Cristian Ichim – pensionare, la data de 1 decembrie 2021;

Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea a doamnei Marinela Arginteanu, delegată în funcția de prim-procuror adjunct la această unitate de parchet – pensionare, la data de 1 decembrie 2021”, anunța Administrația Prezidențială.