Șefa Comisiei Europene cere statelor din UE să-și diminueze cererea de gaze. Apelul lansat de Ursula von der Leyen

Așadar, şefa Comisiei Europene a spus la începutul săptămânii că țările europene care nu depind de aprovizionarea cu gaze din Rusia trebuie să manifeste solidaritate faţă de cele care sunt forţate să facă eforturi pentru a le economisi din cauza riscului iminent de întrerupere a livrărilor.

„Chiar şi statele membre care aproape că nu achiziţionează gaze ruseşti nu pot scăpa de efectele unei potenţiale întreruperi a aprovizionării cu acestea pe piaţa noastră internă”, a declarat Ursula von der Leyen, înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor energiei din ţările blocului comunitar, conform dpa.com

Ursula von der Leyen spune că economiile ţărilor din UE sunt strâns interconectate

De asemenea, aceasta a subliniat că economiile ţărilor din UE sunt strâns interconectate, iar o criză a gazelor ar afecta fiecare stat membru.

„De aceea este important ca statele membre să-şi diminueze cererea de gaze, astfel încât toate să stocheze mai mult şi să împartă cu cele care sunt mai afectate”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Amintim că aceste comentarii intervin în urma criticilor exprimate de Spania şi Portugalia faţă de planul de urgenţă în materie de gaze propus de Comisia Europeană. Portugalia a calificat acest plan drept „nesustenabil” şi a declarat că consumul său de gaze este o „necesitate absolută”.

Planul solicită tuturor statelor UE să îşi reducă în mod voluntar consumul de gaze cu cel puţin 15% între 1 august şi 31 martie, luându-se în calcul totodată eventualitatea unor reduceri suplimentare în cazul agravării crizei de gaze.

Anunțul făcut anterior de Ursula von der Leyen

Amintim că UE a inițiat în ziua de 19 iulie negocierile pentru integrarea Macedoniei de Nord şi Albaniei. Totuși, procesul va fi unul îndelungat, chiar dacă cele două ţări sunt candidate de mulţi ani.

„Este un moment istoric. Cetăţenii acestor ţări aşteaptă de mult timp acest pas, pentru care au muncit mult şi pe care îl merită”, a declarat Ursula von der Leyen.

Macedonia de Nord este candidat oficial pentru aderare la Uniunea Europeană din 2005, iar Albania din 2014. Totuși, negocierile de aderare probabil vor mai dura câţiva ani, notează sursa menționată.

„Nu este începutul sfârşitului, ci este sfârşitul începutului”, a afirmat premierul Albaniei, Edi Rama.