Ne aşteaptă zile grele, atrag atenţia medicii!

Numărul cazurilor de COVID-19 se va dubla în România, de la zi la zi

Numărul cazurilor noi de COVID-19 va creşte exploziv în România în perioada următoare, afirmă medicul Radu Țincu, medic primar la secţia ATI a Spitalului Floreasca din Capitală.

Infectările noi se vor dubla de la o zi la alta, spune acesta, iar spitalele vor fi puse iarăşi în faţa unui număr prea mare de pacienţi şi nu vor mai putea face faţă.

Radu Țincu a mai declarat că putem ajunge la 25-30.000 de cazuri pe zi, iar un procent de 10% dintre aceştia care vor necesita spitalizare „va epuiza” sistemul sanitar.

„Ne așteptăm ca în perioada imediat următoare accelerarea să fie una extrem de importantă, cu dublarea numărului de cazuri de la o zi la alta, pentru că așa s-a întâmplat în Europa.

Dacă vom avea un număr de 25-30.000 de cazuri pe zi și 10% vor necesită spitalizare, este evident că într-o perioada relativ scurtă de timp sistemul sanitar se va epuiza”, a explicat medicul pentru Digi24.

Radu Țincu a venit şi cu o serie de soluţii, care ar putea ajuta la încetinirea ritmului de propagare a virusului în perioada următoare.

Cum se poate încetini ritmul de propagare a virusului?

Toţi românii ar trebui să respecte aceste măsuri, care ţin de distanţarea socială, evitarea zonelor aglomerate şi purtarea măştii de protecţie, astfel încât situaţia să nu scape de sub control în valul 5.

„Ceea ce trebuie să facem este să încetinim ritmul de propagare. Sunt două posibilități: implementarea măsurilor de distanțare și masca de protecție.

Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să evite zonele aglomerate. Iar dacă se vor găsi în zone aglomerate, atât exterioare, dar mai ales interioare, să poarte masca de protecție.

Masca de protecție chirurgicală este recomandată de toți specialiștii la unison”, a mai precizat Radu Țincu.

Românii vor avea voie să poarte doar aceste măşti! Cele textile nu mai sunt permise

Reamintim că, potrivit Hotărârii CNSU luate astăzi, 5 ianuarie 2022, se vor impune noi restricţii în România, începând cu data de 8 ianuarie.

Printre acestea, se numără şi obligativitatea purtării doar a măştilor de tip medical sau FFP2.

Iată câteva pasaje din textul hotărârii:

„5. Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

6. Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.”

Toate detaliile aici.