Masca nu va mai fi obligatorie în România! Alexandru Rafila: Va rămâne doar o recomandare

Așadar, ministrul a subliniat că starea de alertă va fi ridicată „în momentul în care indicatorii epidemiologici demonstrează că transmiterea comunitară a încetat” iar purtarea măștii sanitare de protecție nu este o restricție, ci o măsură de prevenție.

„Ridicarea stării de alertă va duce şi la ridicarea majorităţii restricţiilor. Masca nu este neapărat o restricţie, este o metodă de protecţie, şi chiar dacă ea, din punct de vedere al obligativităţii, va dispărea, sigur că în interior, în spaţii aglomerate, cel puţin pentru o perioadă de timp, probabil că vom recomanda utilizarea în continuare a măştii, fără să fie obligaţie, dar cred că respectul faţă de ceilalţi şi faţă de propria persoană, până la urmă, cred că este important atunci când utilizăm masca”, a declarat Alexandru Rafila, prezent la recepţia lucrărilor de reabilitare şi modernizare ale unor secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa.

Începe relaxarea în România!

De asemenea, Alexandru Rafila a spus că retricțiile vor fi ridicate cât mai rapid, în momentul în care situația epidemiologică o va permite.

„Retricțiile vor fi ridicate cât mai rapid, în momentul în care situația epidemiologică o va permite. Astăzi au fost 18.000 de cazuri înregistrate. Chiar dacă numărul este în scădere rapidă, nu sunt puţine, şi aşteptăm un moment opim în care aceste restricţii să permită şi desfăşurarea în siguranţă, din punct de vedere al sănătăţii publice, a tuturor activităţilor. Nu are rost să ne angajăm la termene, dar cu siguranţă, termenul va fi cât mai rapid, în momentul în care situaţia o va permite”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, acesta a fost întrebat și cum se va face accesul în sălile de spectacole și alte instituții.

„Dacă discutăm de ridicarea stării de alertă evident și restul de activități legate de pandemie vor reveni la normal”, a răspuns Alexandru Rafila, punctând că „nu are rost să intrăm în astfel de detalii”, în contextul în care situația continuă să fie îngrijorătoare, chiar dacă numărul de cazuri zilnice de COVID-19 este în scădere. Mai mult, acesta a precizat că în spațiile aglomerate va exista recomandarea purtării măștii, dar nu va mai fi o obligație.