UPDATE

Decizia completă a CNSU de miercuri, 5 ianuarie 2022

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

Art.1 – Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022.

Art.2 – Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, propuse a fi adoptate începând cu data de 08.01.2022, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Art.3 – Măsurile propuse în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.

Art.4 – Se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Puteţi consulta aici anexa la hotărârea CNSU, care conţine toate restricţiile ce vor intra în vigoare, inclusiv referitoare la obligativitatea purtării numai a măştilor de tip medical sau FFP2.

anexa hotarare cnsu 5 ianuarie

 

Ştirea iniţială

Cazurile noi de COVID-19 au început din nou să crească accelerat în România!

Restricţii noi în România!

Autorităţile sunt din nou în alertă, iar miercuri dimineaţă a avut loc o nouă şedinţă a CNSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă), în vederea prelungirii stării de alertă în România, dar şi a impunerii de noi restricţii, pentru stoparea răspândirii infectărilor. După încheierea şedinţei, CNSU vine cu deciziile luate astăzi, 5 ianuarie 2022, pentru a fi aprobate de Guvern.

Printre măsurile noi propuse de CNSU se numără și obligația ca doar masca de protecție de tip medical sau FFP2 să fie folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne. Aceasta înseamnă că măștile textile nu vor mai fi acceptate.

Excepție de la măsura prevăzută fac următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Ce spuneau autoritățile zilele trecute

Ministerul Sănătății a anunțat, totodată, marți, că pacienții infectați cu SARS-CoV2 vor fi investigați și vor beneficia de tratament în centre de evaluare ambulatorie, în încercarea de a se evita supraaglomerarea spitalelor. Ideal este ca pacienții COVID să ajungă într-un astfel de centru în ziua în care au primit rezultatul testului pozitiv, pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat și el, marți seară, că trebuie luate măsuri pentru gestionarea valului 5. El a vorbit de asigurarea accesului la medicamente antivirale, dar și de măsuri privind evitarea aglomerației în mijloacele de transport în comun.

Creştere explozivă a numărului de cazuri noi în România, la începutul acestei săptămâni

Reamintim că luni, 3 ianuarie, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat 1.756 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în România, însă în ziua următoare, marţi, numărul acestora a crescut brusc până la 3.900.

Şi numărul deceselor raportate a fost mai mare: 18 decese luni, 3 ianuarie, respectiv 52 de decese, dintre care 5 anterioare intervalului de referinţă, pentru ziua de marţi, 4 ianuarie.

Luni, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 era de 2.478. Dintre acestea, 403 erau internate la ATI. În ziua următoare, numărul total de persoane internate cu COVID-19 era de 2.593, dintre care 390 internate la Terapie Intensivă.