Față de anul trecut, recoltele lui 2022 vor fi puternic afectate de secetă! Lipsa zăpezii afectează puternic grâul, ceea ce înseamnă că producția de anul acesta va fi mai redusă, iar grâul mai scump. Dar nici alte culturi nu vor scăpa ușor.

Spre exemplu, rapița. O scădere a producției de rapiță va duce automat la scumpirea uleiului la raft.

„Dacă în următoarele zece zile nu primim apă prin ploaie, va fi foarte grea situaţia. Pierderile sunt de acum de 50%, urmând chiar a se întoarce cultura”, a declarat Gheorghe Lefter, fermier din Moara Vlăsiei.

Pe scurt, producătorii avertizează că această situație se va resimți în prețurile de la raft din toamnă.

La toamnă, mai scump!

„Va afecta populaţia, în primul rând. Pentru că toate preţurile vor creşte. Vedeţi că şi în ultima perioadă motorina a luat-o razna şi e foarte scumpă la pompă. Din cauza creşterilor foarte mari a preţurilor la îngrăşământ- anul trecut cumpăram cu 15 milioane vechi tona de îngrăşământ.

Acum am cumpărat cu 41 de milioane tona de îngrăşământ. Deci gândiţi-vă că s-a scumpit de două ori şi ceva”, a declarat Mihai Bracău, un fermier din Ilfov, potrivit Observator.

Seceta pedologică din perioada 5 – 11 februarie, pe suprafeţe extinse din Moldova, izolat nordul şi nord-estul Munteniei şi centrul Dobrogei, arată datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pune culturile de grâu, orz și rapiță sunt în pericol.

Recolta de grâu românesc, de exemplu, abia dacă va trece pragul de 8 milioane de tone, față de 11 tone – cât a fost anul trecut. Specialiștii sunt de părere că am putea recupera doar dacă plouă în martie.

Pâinea, prima la rând

Producătorii de pâine spun că sunt nevoiți să scumpească produsele, deoarece costurile de producție s-au dublat, nu doar din cauza secetei, dar și din cauza creșterii prețurilor energiei.

Mai mult, unii dintre ei spun că nici nu știu ce soluții să găsească de la 1 aprilie, după eliminarea plafonării prețurilor la gaze și energie electrică.