Cazul vaporului eșuat în portul Midia, care transporta peste 14.000 de oi vii, accident în urma căruia au fost salvate doar puțin peste 200 de animale, a declanșat primele consecințe la nivel oficial.

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri seară, la Digi 24 Tv, că intenționează să oprească exportul de animale vii, România fiind ultima țară din Uniunea Europeană care mai practică acest gen de comerț.

Totuși, măsura nu poate fi aplicată decât pe termen mediu, având în vedere că 70% din exporturile României reprezintă cereale vrac și animale vii.

”Ce m-a deranjat, vă spun sincer, absența măsurilor luate după primul comandament pentru situații de urgență, paralizia DSV, m-a deranjat de asemenea o atitudine foarte ciudată a autorității navale și a șefului portului Midia”, a declarat Premierul.

Cazul celor peste 13.000 de oi, care au avut parte de o moarte groaznică, a stârnit o vie emoție în rândul unei părți din opinia publică. Considerat că nu respectă drepturile animalelor, care sunt supuse la condiții greu de îndurat, exportul de animale vii este în preent interzis de Uniunea Europeană.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a declarat, în cursul lunii iulie, la Bruxelles, în Consiliul Agricultură și Pescuit, AGRIFISH, că nu exclude declanșarea unei proceduri de infringement pentru România, după ce ministrul român al agriculturii de la acea vreme, Petre Daea, a refuzat să blocheze exportul în Golful Persic a 70.000 de ovine vii.

Dealtfel, Vytenis Andriukaitis a avertizat în mai multe rânduri România, să înceteze exportul de animale vii, dar Petre Daea a ignorat constant aceste solicitări venite de la Comisia Europeană.