Procurorii intervin în scandalul privind societatea care trebuia să incinereze ovinele înecate în 2019 în Portul Midia. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au efectuat deja percheziţii, după ce s-a descoperit că multe dintre deşeurile animale au fost îngropate în zonă şi nu incinerate.

Tragedia din Portul Midia a fost urmată şi de alte nereguli

O societate din Tulcea a fost angajată să incinereze ovinele înecate pe nava eşuată în noiembrie 2019 în Portul Midia. Acum, reprezentanţii acesteia sunt cercetaţi sub aspectul comiterii de infracţiuni privind protecţia mediului şi regimul deşeurilor.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Constanţa a transmis, miercuri seara, că o mare parte dintre deşeurile animale au fost găsite îngropate pe un teren viran din localitatea tulceană Măcin.

Procurorii PCA Constanţa au pus miercuri în aplicare două mandate de percheziţii domiciliare. Acestea au avut loc în două locaţii situate pe raza localităţii Măcin, judeţul Tulcea.

Comunicatul Parchetului constănţean

“În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului – Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia.

În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate”, se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, cercetările continuă, cu privire la reprezentanţii societăţii care a contractat distrugerea deşeurilor animale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind protecţia mediului şi regimul deşeurilor.

Ce s-a întâmplat pe 24 noiembrie 2019 în Portul Midia?

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi şi având un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu, evenimentul având loc în 24 noiembrie 2019.

Autorităţile portuare au reuşit salvarea întregului echipaj. De asemenea, timp de mai multe zile, autorităţile au reuşit să salveze de la bordul navei peste 250 de oi. Dintre acestea, 180 au supravieţuit şi au fost transferate la un adăpost din judeţul Ialomiţa, iar celelalte ori au murit sau au fost eutanasiate din cauza rănilor prea grave.