Decizie drastică luată de Indonezia, care este cel mai mare producător mondial de ulei de palmier.

În cursul zilei de vineri, țara a anunțat că va interzice exporturile acestui tip de ulei vegetal, scrie Reuters.

Menționăm faptul că decizia luată de Indonezia ar putea amplifica şi mai mult inflația alimentară la nivel mondial, având în vedere criza fără precedent care deja există.

Mai exact, dacă decizia Indoneziei va intra în vigoare, iar uleiul de palmier va fi interzis, în condițiile în care el este utilizat pe scară largă în produse de la prăjituri la produse cosmetice, măsura ar putea crește costurile pentru producătorii de alimente ambalate la nivel global.

Ce vor fi nevoite să facă Guvernele lumii?

Totodată, măsura Indoneziei ar putea obliga guvernele să aleagă între utilizarea uleiurilor vegetale în alimente sau pentru biocombustibil, în condițiile în care Indonezia asigură mai mult de jumătate din livrările globale de ulei de palmier.

Declarații în acest sens au venit de la preşedintele Indoneziei, Joko Widodo. Într-o declarație video, acesta a spus că doreşte să asigure disponibilitatea produselor alimentare pe piaţa internă, după ce inflaţia alimentară globală a urcat la un nivel record după invazia Rusiei asupra producătorului major de plante Ucraina.

În același timp, el a mai adăugat și că va monitoriza și totodată va evalua implementarea noii măsuri.

”Voi monitoriza şi evalua implementarea acestei politici, astfel încât disponibilitatea uleiului de gătit pe piaţa internă să devină abundentă şi accesibilă”, a spus el.

În ceea ce privește țările cele mai afectate, decizia Indoneziei va avea un efect fără precedent asupra consumatorilor din India, cumpărătorul de top, şi pe cei la nivel global, a declarat Atul Chaturvedi, preşedintele organizaţiei comerciale Solvent Extractors Association of India (SEA).

Prețurile uleiurilor vegetale au explodat

„Această măsură este destul de nefericită şi total neaşteptată”, a spus el.

Situația este cu atât mai gravă în condițiile în care preţurile uleiurilor vegetale alternative au crescut enorm în ultimele luni. Spre exemplu, preţul uleiului de soia, al doilea cel mai folosit ulei vegetal, a crescut cu 4,5% până la un nivel record de 83,21 cenţi pe livră la Chicago Board of Trade.

Același lucru este valabil și în cazul uleiului de palmier. Preţurile globale ale acestuia au crescut la maxime istorice în acest an, pe fondul cererii în creştere şi al producţiei slabe din partea producătorilor de top Indonezia şi Malaezia, plus o decizie a Indoneziei de a restricţiona exporturile de ulei de palmier în ianuarie, care a fost ridicată în martie.

Companiile dependente de uleiul de palmier

Unele dintre cele mai mari companii care cumpără ulei de palmier sunt Procter & Gamble, Nestle şi Unilever sunt mari cumpărători de ulei de palmier. De asemenea, producătorul de dulciuri Oreo Mondelez International reprezintă 0,5% din consumul de ulei de palmier la nivel global, potrivit site-ului său.

Decizia Indoneziei nu pare a fi una singulară. Și alte ţări au experimentat protecţionismul culturilor pentru a încerca să menţină preţurile interne scăzute.

Un exemplu este Argentina, cel mai mare exportator mondial de soia procesată, care a oprit pentru scurt timp noile vânzări în străinătate de ulei şi făină de soia la mijlocul lunii martie, înainte de a majora cota impozitului la export pentru aceste produse la 33% de la 31%.