Este vorba despre viza de reşedinţă, fosta viză de flotant. Au fost stabilite reguli noi pentru obținerea acesteia iar cei care o solicită, trebuie să locuiască mai mult de 15 zile în localitatea respectivă, conform stirileprotv.ro

De asemenea, solicitanții trebuie să declare motivul iar în cazul în care sunt mai multe cereri la aceeaşi adresă, autoritățile vor face verificări. În acest context, au apărut deja primele dosare penale pentru fals în declaraţii.

Județul în care au fost înregistrate de patru ori mai multe cereri

În ultima lună, în judeţul Bihor au fost înregistrate de patru ori mai multe cereri de reşedinţă, comparativ cu anul trecut. Trebuie menționat că mai multe adrese din diferite localităţi sunt deja vizate de autorități. Până în acest moment, anchetatorii din Bihor au întocmit 6 dosare penale.

Aceeași situație se repetă în Săcele, judeţul Constanța. În câteva luni, în localitatea cu 2.100 de oameni au obţinut vize de reşedinţă 85 de persoane, mai ales în ultimele patru săptămâni.

„Păi sunt doar pentru votare, nu să locuiască, aşa a fost şi data trecută, la 4 ani aşa e”, a spus un localnic.

„Dacă aş şti care ar fi, l-aş lua de urechi ca ei vine, votează 5 minute, îşi ia dreptul şi noi rămânem 4 ani”, transmite un altul.

De asemenea, s-a cerut ajutorul poliței când cei de la evidenţa populaţiei au observat o dublare sau chiar o triplare a numărului de cereri pentru vize de reşedinţă.

Răspunsul autoriților

„Cred că perioada aceasta electorală îndeamnă la multe lucruri, inclusiv stabilirea reşedinţelor. Nu plecăm de la premisa că toată lumea o face în acest fel. Cu toate acestea, fluxul statistic ne demonstrează că sunt şi intenţii în acest sens”, a transmis Ion Constantin, directorul executiv al DGEPC Constanța.

„În primul şi-n primul rând, fiecare cetăţean, solicitant de viză de reşedinţă, va trebui să declare în cuprinsul cererii că locuieşte efectiv la adresa de reședință mai mult de 15 zile, şi scopul”, a transmis Marcel Iova, director executiv Direcţia de Evidență a Persoanelor Bihor.