„Partidul Uniunea Salvaţi România atrage atenţia că o schemă instituţională de amploare a fost pusă în mişcare pentru ca Liviu Dragnea să fie prim-ministru. Prin modificările aduse de proiectul de Cod administrativ, publicat pe pagina de internet a Secretariatului General al Guvernului, condamnaţii penal pot fi membri ai Executivului, dacă sunt reabilitaţi. Odată cu intrarea în vigoare a Codului administrativ, se abrogă o serie de legi, printre care şi L90/2001 pentru organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, care stipulează că ‘pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate'”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES. 

USR a reamintit că acest articol de lege a fost contestat la Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului. 

„Deşi CCR a declarat că sesizarea de neconstituţionalitate este inadmisibilă, a decis că sintagma ‘au suferit condamnări penale’ încetează să funcţioneze ca o interdicţie dacă persoanele ce au suferit o condamnare penală sunt beneficiarele unei legi de dezincriminare, de amnistie sau au beneficiat de o hotărâre judecătorească definitivă de reabilitare”, a menţionat sursa citată. 

USR mai atrage atenţia că art. 17 al proiectului de Cod administrativ prevede că „pot fi membri ai Guvernului persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au cetăţenia română şi domiciliul în ţară; se bucură de exerciţiul drepturilor electorale; nu au suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea”. 

Uniunea Salvaţi România cere reformularea sau abrogarea acestui articol, astfel încât România „să nu fie condusă de un Guvern compus din condamnaţi penal”. 

„Curtea Constituţională a României, prin decizia nr. 304/2017, pronunţată în urmă cu o săptămână, şi Ministerul Dezvoltării Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, sub conducerea lui Sevil Shhaideh, au pregătit terenul pentru ca Liviu Dragnea să poată fi prim-ministru, odată ce intervine reabilitarea. Iar acest fapt se poate petrece mai curând decât am putea crede, nu după termenul de reabilitare prevăzut de lege, ci prin proiectul legii graţierii, aflat acum în dezbatere la Camera Deputaţilor. E o schemă instituţională de amploare pusă în mişcare pentru ca Liviu Dragnea să fie prim-ministru”, a declarat Florina Presadă, senator USR. 

Totodată, Uniunea Salvaţi România solicită MDRAPFE organizarea unor dezbateri reale şi adecvate pe proiect. 

USR a remarcat că, potrivit raportului de activitate al Guvernului pentru săptămâna 3 – 7 iulie şi foii de parcurs ce face parte integrantă din acesta, până la 15 august trebuie finalizată avizarea interministerială a Codului administrativ, deci şi orice dezbatere publică, PSD propunându-şi adoptarea lui în acest an, astfel încât el să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018. 

AGERPRES