Un nou val de tari va cadea victima in fata crizei economice, ele trebuind sa fie salvate de catre Fondul Monetar International (FMI), a avertizat directorul Fondului, Dominique Strauss-Kahn in cadrul reuniunii G7 de la Roma.

Avertismentul se bazeaza pe ingrijorarile care spun ca in cursul anului viitor inca o economie majora la nivel mondial va fi nevoita sa ceara ajutorul FMI.

Dominique Strauss-Kahn a precizat ca „lumea se afla acum in fata unei recesiuni adanci” si a amintit ca Fondul ar putea ramane fara bani in cursul acestui an.

Potrivit analistilor, Marea Britanie ar putea fi nevoita sa apeleze si ea la un imprumut din partea FMI, daca piata de capital se va deteriora si mai mult.

„FMI are nevoie de o infuzie urgenta de capital daca vrea sa mai poata ajuta economiile aflate in dificultate”, a precizat Dominique Strauss-Kahn.

Un prim pas in acest sens a fost facut de Japonia, care, alimentata de ingrijorarea ca FMI ar putea ramane fara bani, a anuntat ca va pune la dispozitia institutiei cu sediul in Washington suma de 200 miliarde de dolari.

Pana acum, FMI a ajutat o serie de tari precum Islanda, Letonia si Pakistanul. Dominique Strauss-Kahn este de parere ca aceasta lista este insa una scurta si a indicat ca in urmatoarele luni, vor fi identificate noi tari ce vor avea nevoie de fonduri.