Criza financiară bate la ușă, iar acest lucru este confirmat și de către directorul Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva. Aceasta a vorbit despre evoluția economiei actuale, adăugând că este prea devreme să spună dacă lumea se confruntă cu o inflaţie susţinută.

Omenirea, faţă în faţă cu o nouă criză financiară

Pe de altă parte, directorul FMI a avertizat că un eventual eşec în a face economiile mai rezistente la şocurile viitoare ar putea duce la probleme serioase, transmite Reuters.

Având în vedere situația actuală, Kristalina Georgieva le-a spus jurnaliştilor că decidenţii din întreaga lume trebuie să îşi calibreze cu atenţie politicile fiscale şi monetare în 2022, pentru a se asigura că retragerea generală a fondurilor de sprijin alocate în contextul pandemiei de COVID-19, dar şi majorarea dobânzilor, nu vor submina revenirea economică.

Precizările directorului FMI vin după ce săptămâna trecută, FMI a revizuit prognozele economice pentru SUA, China şi economia mondială. În acest sens, a fost lansat un avertisment cu privire la faptul că incertitudinile cu privire la pandemie, inflaţie, perturbările în aprovizionare şi înăsprirea politicii monetare a SUA reprezintă riscuri suplimentare.

În acest sens, joi, Kristalina Georgieva a subliniat faptul că, spre deosebire de 2020, primul an al pandemiei, când miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale şi-au coordonat şi sincronizat acţiunile, acum circumstanţele sunt foarte diferite la nivel mondial.

Inflația a depășit așteptările

Referitor la inflație, directorul FMI a precizat că aceasta a durat mai mult şi a crescut peste aşteptări, din cauza perturbărilor apărute în lanţurile de aprovizionare, a cererii solide a consumatorilor pentru bunuri şi a efectelor şocurilor climatice asupra preţurilor la alimente.

Directorul FMI a mai fost întrebat dacă escaladarea crizei dintre Rusia şi Occident cu privire la Ucraina, ar putea declanşa o eră de inflaţie susţinută. În acest sens, Georgieva  a precizat că este mult prea devreme pentru un răspuns în acest sens.

„Răspunsul scurt este că e prea devreme de spus. Ne putem aştepta însă la o lume predispusă la şocuri”, a spus aceasta.

Totodată, un alt aspect punctat de Kristalina Georgieva l-a reprezentat eforturile făcute acum pentru a creşte investiţiile în oameni, economie şi mediu. Ea susține că acestea vor ajuta la crearea de mai multe oportunităţi pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă şi prosperitate.

Pe de altă parte, în sens invers, Georgieva este de părere că un eşec în a face astfel de investiţii ar conduce la un viitor mai sumbru, ceea ce ar conduce la „şi mai multe evenimente neprevăzute pentru care nu suntem pregătiţi”. Directorul FMI a mai adăugat că decidenţii nu sunt pregătiţi pentru a face faţă la mai multe crize simultan.