Un episod fabulos al acestui pseudo-război este relatat de Realitatea Ilustrată în numărul din 27 iulie 1933:

Ministerul de răsboi japonez a pus un premiu de 2.500 dolari pe capul Colonelului Nardine Juan, poreclit „creerul” armatei chineze și care a dat japonezilor mai mult de lucru decât toți ofiţerii chinezi la un loc.

Până aci, nimic extraordinar, întrucât Japonezii caută foarte adesea sa scape, pe această cale, de căpeteniile adversarilor lor

Partea ciudată o constituie însă faptul că acest Colonel Nardine Juan este o femee.

Eroina noastră nu e de rasă galbenă curată. Ea s’a născut din casatoria unui diplomat spaniol, în Extremul Orient, cu o femee jumatate belgiană şi jumătate chineză, şi e „prima văduvă” a Mareşalului Chang Tsung-Chang, conducătorul campaniei dela Şantung, care a fost asasinat anul trecut.

Când i s’a adus cadavrul soţului, Nardine Juan, împietrită de durere, s’a ridicat solemna şi s-a legat prin jurământ să-i răsbune moartea.

E o femee încă tânără, dar pe câmpul de luptă dă dovadă de o nemaipomenita cruzime, iar în ce priveşte tactica militară, e un adevarat geniu.

Trupele ei nu iau prizonieri – fiecare soldat japonez, care le cade în mână, trebuie ucis.

E destul să se lanseze vestea ca soseşte regimentul său pe unul din fronturi, pentruca soldaţii japonezi sa fie cuprinşi de panică. E deci uşor de înţeles ca generalii japonezi ard de nerăbdare s’o suprime.

Nardine şi-a întâlnit soţul acum câţiva ani la Shantung, unde tatăl său o luase într’o călătorie diplomatică. Mareşalul Chang se ridicase, în decurs de 25 de ani, dela situaţia ştearsă şi clandestină a unui bandit obicinuit, la rangul de quasi-împărat al Şantungului, una din cele mai bogate provincii ale Chinei, guvernând o populaţiune de 40.000.000 de oameni.

El a realizat în acest timp o avere imensă, ce se cifrează la 100.000.000 de dolari. Chang era un bărbat frumos, de o statură uriaşă – 2,10 înălţime – spătos şi bine proporţionat.

Haremul

Era frapant şi majestuos în uniforma sa de mareşal şi se bucura de răsunătoare succese printre femei, datorită bogăţiei, generozitaţei şi curtoaziei sale.

Avea la dispoziţia sa o armată foarte numeroasă şi foarte puternică şi poseda vreo şase palate, iar la vremea când îl întâlni Nardine, avea aproape o sută de soţii, printre care câteva femei albe.

Uneori e greu să câştigi un bărbat, când acesta are o singură soţie; când posedă însă un harem de 100 de femei, lucrurile stau prost de tot.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric